De Fiat Standaard, een nieuw Nederlands boek over bitcoin en fiatgeld

Heb jij het nieuwste boek van Saifedean Ammous al gelezen? Dit keer is het de Nederlandse bitcoinboekvertaling van The Fiat Standard! In navolging van de populaire De Bitcoin Standaard kun je nu ook leren over fiatgeld in De Fiat Standaard.

De Fiat Standaard

Het boek is op eenzelfde manier opgebouwd als De Bitcoin Standaard. Maar waar Ammous in eerstgenoemd boek naar bitcoin kijkt door de bril van goud (en de gehele monetaire geschiedenis) en de verkoopbaarheid van geld door tijd, is dat in De Fiat Standaard net iets anders.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Je leest hoe het bitcoinnetwerk en ook bitcoinmining parallellen hebben met het fiatnetwerk en fiatmining.

Laatstgenoemde bestaat uit één node (een centrale bank) en heeft geen transparant uitgifteschema door complexe kredietverlening en kwantificeerbare manieren om inflatie te meten. Ammous legt stap voor stap uit hoe dit werkt.

Ook heeft fiatgeld ‘negatieve tegoeden’, iets dat in bitcoin niet bestaat. Schaduwbankieren, fractioneel reserve bankieren en deflatiefobie zijn onderwerpen die aan bod komen.

De auteur kijkt naar het door de overheid uitgegeven fiatgeld en omschrijft hoe het opkwam vanwege de eigenschappen qua verkoopbaarheid over afstand.

Of anders gezegd: het gemak waarmee je het (vergeleken met goud) naar de andere kant van de wereld kunt sturen zonder veel kwijt te zijn aan transport, beveiliging- en verificatiekosten.

Fiat Leven

Echter: dit fiatgeld heeft zo ook z’n nadelen. Ammous beschrijft in deel 2, wat de titel Fiat Leven heeft, hoe ongedekt overheidsgeld z’n impact heeft de voedselmarkt, de wetenschap, brandstoffen, de energiemarkt en ook overheden.

Vervolgens schetst de Libanese econoom (in deel 3) hoe bitcoin de Fiat Liquidator is. Bitcoin als geld met zowel verkoopbaarheid over afstand (zoals fiatgeld) als ook de verkoopbaarheid door tijd (zoals goud), en daarmee is het een superieure vorm van geld.

“In plaats van een rommelige hyperinflatoire ineenstorting, zou de opkomst van bitcoin kunnen lijken op een schuldenjubileum en een systematische verbetering van het monetaire systeem van de wereld, die een revolutie teweegbrengt in de wereldwijde kapitaal- en energiemarkten.”

De subtitel “Schuldenslavernij als alternatief voor de menselijke beschaving” laat zien hoe de kijk van Ammous op fiatgeld is: het houdt iedereen in zijn greep, omdat het op enorm veel vlakken een enorme invloed heeft. Scholen, dieet, familie, architectuur, oorlogen en ga zo maar door.

Benieuwd? Je kunt het boek aanschaffen op konsensus.network. Met het gebruik van de kortingscode st4rnold krijg je 10% korting. Als je met bitcoin betaalt komt daar nog eens 10% bovenop.

Wil je nog meer bitcoinboeken in het Nederlands lezen? We hebben eerder voor jou al eens een top 7 samengesteld.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsfiat