De Bitcoin Standaard: de Nederlandse vertaling over de geschiedenis van geld

Een van de bekendste Bitcoin boeken is inmiddels enkele maanden beschikbaar in het Nederlands. Het boek gaat in op (monetaire) geschiedenis van geld, de Oostenrijkse School, Keynes en zijn visie op de economie, hoge/lage tijdsvoorkeur, de invloed en implicaties van solide geld op de samenleving en natuurlijk de toekomstige rol van Bitcoin.

De Bitcoin Standaard

We hebben het natuurlijk over The Bitcoin Standard, geschreven door Saifedean Ammous. Hij is hoogleraar economie aan de Libanese Amerikaanse Universiteit en lid van het centrum voor kapitalisme en samenleving aan de Columbia University.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In het boek neemt hij een aantal thema’s door die je niet zo zeer aan geld zou koppelen. Wat is de invloed van ‘printbaar’ geld op het gedrag van mensen, de allocatie van kapitaal en de manier waarop wij onze tijd invullen?

Het onderwerp is actueler dan ooit tevoren. In Amerika wordt wordt er met biljoenen gestrooid in de vorm van stimulus cheques. Momenteel zijn er al meer dan 3000 versies van het boek verkocht en wordt er gewerkt aan een tweede druk.

Het boek begint met de geschiedenis van geld en de functies die geld moet hebben, namelijk dat het door tijd, over afstand en op schaal verkoopbaar (of bruikbaar) is. Het legt uit hoe er op het eiland Yap betaald werd met Rai-stenen.

Deze stenen veranderden niet van locatie, waren schaars en ook nog eens op te delen in kleinere delen. Toch kwam er een moment dat geld een van deze functies verloor, net als alle andere monetaire middelen dat in de geschiedenis deden. Van schelpen, zout, glazen kralen, zilver en uiteindelijk ook goud. Hoe kon dat toch?

Waar de gouden standaard letterlijk een gouden periode was van pracht en praal, is dit de laatste decennium om zeep geholpen. Is Bitcoin de volgende stap in de reeks van monetaire middelen?

Ben je geïnteresseerd? Bestel het boek op www.debitcoinstandaard.nl en krijg 10% korting met de code 'st4rnold'.

Tijdsvoorkeur

Ammous legt in zijn boek uit wat de implicaties zijn van de loskoppeling van geld aan een schaars goed. Hij legt enkele parallellen naar de moderne kunst, architectuur en muziek en de rol van onsolide geld hierin.

Het belang van solide geld op een goed functionerende samenleving is veel belangrijker dan het in eerste instantie lijkt. Zo ook met het ontwikkelen van een hoge (of juist lage) tijdsvoorkeur, zoals Ammous illustreert met onderstaand voorbeeld.

"Om het te verhelderen, vergelijken we twee personen met verschillende tijdsvoorkeuren die in eerste instantie slechts hun blote handen ter beschikking hebben: Harry heeft een hogere tijdsvoorkeur dan Linda. Harry kiest ervoor om zijn tijd alleen te besteden aan het vangen van vis. Hij heeft met zijn blote handen ongeveer acht uur per dag nodig om voldoende vis te vangen om zichzelf te voeden. Linda daarentegen, besteedt slechts zes uur aan het vangen van vis. Ze stelt zich dus tevreden met een kleinere hoeveelheid vis per dag en besteedt de resterende twee uur aan het maken van een hengel."

"Na een week is Linda erin geslaagd een werkende hengel te maken. In de tweede week kan ze in acht uur tijd dubbel zoveel vis vangen als Harry. Linda’s investering in de hengel zou haar in staat kunnen stellen om slechts vier uur per dag te werken en net zoveel vis te eten als Harry, maar omdat ze een lagere tijdsvoorkeur heeft, blijft ze niet op haar lauweren rusten. Ze zal in plaats daarvan vier uur besteden aan het vangen van evenveel vis als Harry in acht uur doet. De overgebleven vier uur besteedt ze aan verdere kapitaalaccumulatie, bijvoorbeeld door een vissersboot te bouwen."

Productiviteit

"Een maand later heeft Linda een hengel en een boot waarmee ze verder de zee op kan gaan om vissen te vangen die Harry zelfs nog nooit heeft gezien. De productiviteit van Linda is niet alleen hoger per uur; haar vissen verschillen en zijn superieur aan die van Harry. Ze hoeft nu nog maar een uur te vissen om haar eten voor een dag veilig te stellen, en dus besteedt ze de rest van haar tijd aan nog meer kapitaalaccumulatie. Ze maakt bijvoorbeeld betere en grotere hengels, netten en boten, waardoor ze haar productiviteit nog verder verhoogt en haar kwaliteit van leven verbetert."

"Het proces om vis te produceren voor Linda’s nakomelingen is zo lang en verfijnd geworden, dat het decennia duurt om het te voltooien. Terwijl Harry’s nakomelingen hun proces nog steeds elke dag binnen een paar uur voltooien."

Parallellen Bitcoin met verleden

Tot slot komt natuurlijk ook Bitcoin aan bod. Ammous maakt enkele parallellen met het verleden en legt uit waarom Bitcoin eigenlijk een hele logische stap is. In de laatste hoofdstukken legt hij uit hoe het werkt en beantwoordt hij vragen over gevaren, antifragiliteit, mining en de misvattingen over energieverspilling, altcoins en blockchains.

Het boek beschouwt Bitcoin vooral vanuit een bril die terugkijkt in de geschiedenis, waarin de Bitcoin Standaard de opvolger gaat (of kan) zijn van de Gouden Standaard die in 1971 is afgeschaft. Bitcoin is hierin een speeltje van centrale banken die het on-chain netwerk gebruiken voor de definitieve afwikkelingen van betalingen.

Voorwoord

Het voorwoord van het boek is geschreven door Willem Middelkoop. Waar hij van nature een goldbug is, heeft hij zich de laatste jaren ontpopt tot een echte Bitcoiner. Hoewel hij goud nog steeds een warm hart toedraagt, ziet hij plek voor Bitcoin in zijn portfolio. Niet zo zeer als vervanging van goud, maar als vervanging van cash.

In het voorwoord schrijft hij het volgende:

"Diverse onderzoeken laten zien dat het investeren van zelfs maar 1% van je vermogen in bitcoin een substantieel positief rendement op uiteindelijke resultaat oplevert, omdat bitcoin sinds de creatie in 2008 gemiddeld 9% rendement per maand (!) heeft opgeleverd. Als een steeds groter deel van dit vermogen naar bitcoin gaat stromen kunnen we nog rare dingen mee gaan maken."

"Een koersdoel van 1 miljoen euro per bitcoin valt dan zeker niet uit te sluiten. Zelf gebruik ik inmiddels het volgende model: 25% van mijn vermogen in vastgoed, 25% in fysieke edelmetalen, zoals goud en zilver, 25% in cash en bitcoin en 25% in aandelen. Deze oplossing zorgt ervoor dat je tijdens elke mogelijke crisis; deflatie, inflatie, hyperinflatie, bank- of beurscrisis je vermogen instant houdt."

Boek bestellen

Het boek is vertaald door een team van vrijwilligers en het is geleid door de Finse Konsensus Network. Op deze website kun je het boek ook bestellen. Een leuke aanrader als cadeau voor familie en vrienden die niet veel snappen van het principe van 'geld'!

Als je met Bitcoin (of Lightning) betaalt krijg je 10% korting, en met het gebruik van de kortingscode st4rnold komt daar nog eens 10% bovenop. Als je graag wilt betalen met iDeal kun je terecht op de website van Cryptomaan (zonder verdere kortingen).

Geïnteresseerd? Kijk op www.debitcoinstandaard.nl en krijg 10% korting met de code 'st4rnold'.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Venture Capitalists Nieuws
  Februari Ziet Explosieve Groei van Investeringen in Crypto Startups door Venture Capitalists

  De interesse van investeringsfondsen in cryptostartups is de laatste tijd toegenomen, vooral in februari was...

  NFT Nieuws
  Explosieve Groei: NFT Markt Doorbreekt $400 Miljoen in Één Week

  Recente gegevens van Cryptoslam.io laten zien dat de markt voor niet vervangbare tokens (NFT's) aanzienlijk...

  Ethereum koers Nieuws
  Waarom Analisten Lichte Terugval van Ethereum Verwachten Voordat Het de $4000 Raakt

  De cryptomarkt begon maart met meer schommelingen, vooral omdat de prijsstijging van bitcoin stopte rond...

  Nieuws
  DOGE, BONK & PEPE Pumpen, Beste Crypto Meme Voor Maart?

  De goede prestaties van verschillende cryptomunten hebben gezorgd voor veel enthousiasme voor de aankomende maand....

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Lees meer