Klaas Knot: ‘Crypto’s hebben wereldwijd raamwerk van regels nodig’

499 totale weergaven

De grootste financiële toezichthouder ter wereld, de Financial Stability Board, voegt zich in een lange rij van wereldwijde organisaties die pleiten voor meer regels voor bitcoin en de rest van de industrie. Voorzitter Klaas Knot geeft aan dat zijn FSB in een goede positie is om een leidende rol te nemen in het ontwerpen van een globaal framework van regels voor de industrie.

FSB is belangrijke regelgever

De FSB is een wereldwijd orgaan waar 20 van de grootste economieën ter wereld onderdeel van zijn. Het toezichtsorgaan is bedacht om crises als die van 2008 in de toekomst te voorkomen. In hoeverre ze daarin slagen is nog maar de vraag, aangezien de wereldeconomie zich op dit moment in een betrekkelijk onstabiele positie bevindt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In februari waarschuwde de FSB al over de risico's voor een groeiende en ongereguleerde sector. Met de val van het Terra-ecosysteem en de daaraan gekoppelde UST-stablecoin is de kans groot dat meer mensen zich bij dat standpunt aansluiten. Toevalligerwijs is FSB ook al een tijdje bezig met de productie van een rapport over stablecoins.

Met de wens om als leidende regelgever voor de bitcoin-sector op te treden sluit FSB zich aan bij de Financial Action Task Force en OECD, die verantwoordelijk zijn voor regels over witwasserij en belasting voor de sector. Volgens Knot hoeft FSB echter niet vanaf de basis te beginnen, aangezien er bestaande regels zijn die op bitcoin en crypto toegepast kunnen worden.

Focus op altcoins en stablecoins

De kans is groot dat de focus van FSB vooral komt te liggen op altcoins en stablecoins, aangezien daar de meeste problemen optreden. Bitcoin staat daar in principe los van en is voor veel regelgevers ook niet te kwalificeren als effect, iets wat verlijkbaar is met een aandeel, wat voor veel altcoins wel geldt.

Veel politici in de globale- en continentale arena zijn het eens met FSB dat er meer regels voor de sector moeten komen. Eerder deze maand sprak Eurocommissaris Mairead McGuinness zich uit voor een wereldwijde overeenkomst over crypto.

Vanuit de Europese Unie is ook al langer een lobby gaande om Proof-of-Work te verbieden, wat dat dan ook moge betekenen. Tot nog toe is er echter genoeg weerstand vanuit de industrie om dat te voorkomen, maar de strijd is wat dat betreft nog niet gestreden.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....