FSB: ‘Decentrale technieken als bitcoin (BTC) kunnen zorgen voor financiële stabiliteit’

Bitcoin (BTC) en andere decentrale technologieën krijgen steeds meer aandacht. Ook wereldleiders kijken ondertussen met op zijn minst een schuin oog naar BTC en andere decentrale toepassingen.

Het is ook niet (meer) allemaal negatief wat er gezegd wordt. Sommige beleidsmakers zien zelfs voordelen in bitcoin en blockchains. Kunnen decentrale technieken als bitcoin zorgen voor financiële stabiliteit?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Eerder berichtten we al over de G20 in Japan, waar afgelopen weekend wederom aandacht werd besteed aan bitcoin en cryptovaluta. Ministers van financiën en topmannen van centrale banken spraken tijdens de bijeenkomst onder meer over digitale activa en regulering.

Nieuw rapport

Mede reden daarvoor was het rapport over decentralised financial technologies, dat de Financial Stability Board (FSB) eind vorige week naar buiten bracht. En dat bleek een aardig positief rapport. In het verslag wordt opgemerkt dat de toepassing van gedecentraliseerde financiële technologieën de financiële stabiliteit in bepaalde opzichten ten goede kan komen.

Het kan ook leiden tot meer concurrentie en diversiteit in het financiële stelsel en kan het systeembelang van sommige bestaande entiteiten (bad banks?) verminderen. Een bijzonder positieve kijk dus op gedecentraliseerde financiële technologieën.

Tegelijkertijd zijn er mogelijke risico’s, zo geeft het rapport aan. Deze omvatten het ontstaan van concentraties in eigendom en exploitatie van belangrijke infrastructuur en technologie. Nieuwe onzekerheden met betrekking tot de vaststelling van wettelijke aansprakelijkheid en de bescherming van de consument kunnen ook het vertrouwen van het publiek in het financiële stelsel aantasten. Uiteraard goed dat de FSB hier bovenop zit. Het betreft echter een opmerking die er van uit gaat dat er sprake is van een derde partij (bijvoorbeeld online beurzen). Iets wat met decentrale technologieën als bitcoin juist mogelijk vermeden kan worden.

Financial Stability Board

De Financial Stability Board is een internationale toezichthouder in de financiële wereld. Het is opgericht als opvolger van het Financial Stability Forum in 2009, direct na de kredietcrisis. De G20 gaf het instituut FSB mandaat om de financiële stabiliteit te bevorderen.

Uit het rapport blijkt dat de FSB graag ziet dat financiële toezichthouders wereldwijd in gesprek gaan met stakeholders binnen de technologische sector. Dit om partijen dichter bij elkaar te brengen en de mogelijke risico’s samen het hoofd te bieden.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=””]Regelmakers kunnen ook in gesprek gaan met een brede groep aan belanghebbenden. Bijvoorbeeld met mensen uit de technologische sector die nog niet veel te maken hebben gehad met de financiële sector.

Dit kan onvoorziene complicaties voorkomen. Zo kunnen problemen in decentrale technieken worden voorkomen. [/penci_blockquote]

Positieve ontwikkelingen

ECB voorzitter Mario Draghi was de eerste voorzitter van de FSB tot 2011 en werd opgevolgd door Mark Carney, eerder de voorzitter van de centrale bank van zowel Canada als Engeland. De komende drie jaar leidt de Amerikaan Randal Quarles, vicevoorzitter van de Fed, de FSB.

Op 2 december 2021 neemt Klaas Knot, voorzitter van De Nederlandsche Bank (DNB), het voorzitterschap op zich. Hij is wel al vicevoorzitter bij de FSB.

Met iemand als Klaas Knot aan het roer bij de FSB, die stabiliteit voorop heeft staan maar open staat voor innovatie, mogen we de komende jaren meer positieve geluiden verwachten binnen de G20 over decentrale technologieën.

Als hoofd van De Nederlandsche Bank heeft hij al zijn stempel gedrukt en blijkt hij open te staan voor crypto als bitcoin. Sterker nog, begin dit jaar werd duidelijk dat DNB en AFM Nederlands cryptobeleid als blauwdruk zien voor de EU.

DNB en de AFM waarschuwden dat strenge Europese regels rond crypto de ontwikkelingen op het gebied van blockchaintechnologie mogelijk onnodig kunnen belemmeren. Innovaties worden daarmee in de kiem gesmoord, nog voor duidelijk is wat ze zouden kunnen opleveren.

Knot kan binnenkort wereldwijd zijn stempel drukken betreffende aanbevelingen in regulering omtrent de technologie. En daarbij is duidelijk dat hij – hoewel kritisch – voldoende voordelen ziet om de innovatie niet kapot te reguleren.

Bronnen: FD, FSB

Foto: Flickr / Tom Newby