De stijgende dollarindex en invloed op de bitcoin prijs

De U.S. Dollar Currency Index (DXY) welke de waarde van de Amerikaanse dollar meet tegenover een mandje van andere valuta, is in de loop van het jaar sterker en sterker geworden.

Terwijl veel investeerders momenteel de focus hebben op inflatie in consumenten- en assetprijzen, is de groeiende kracht van de dollar ten opzichte van andere valuta iets om in de gaten te houden. Dit komt door de rol van de Amerikaanse dollar als wereldreservemunt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hoe kan de waarde van de dollar op dit moment toenemen?

De Amerikaanse dollar is nog altijd de wereldreservemunt. Grote hoeveelheden schuld buiten de Verenigde Staten zijn ook uitgedrukt in dollars. Wat betekent dat de rente en afbetalingen in dollars gedaan moeten worden.

Om die schulden af te betalen moeten de schuldenaren dus dollars hebben. Als de waarde van de dollar toeneemt ten opzichte van andere valuta, dan kan dat voor een “short squeeze” zorgen omdat schuldenaren al hun assets moeten verkopen om hun schulden te kunnen voldoen.

Zo kan het voorkomen dat er veel andere assets worden verkocht, om maar aan dollars te kunnen komen. Hetzelfde zagen we in maart 2020 voor de grote COVID-19 lockdowns.

Voor de meeste assets, waaronder bitcoin, is de koers uitgedrukt in Amerikaanse dollars. Als de dollar dan in waarde toeneemt, dan valt de waarde van de asset in kwestie per definitie naar beneden.

Correlatie tussen koersverloop bitcoin en Amerikaanse dollar

In principe zou je verwachten dat bitcoin en de dollar een omgekeerde correlatie met elkaar hebben als het gaat om de koers. Als de dollar zakt, dan stijgt bitcoin en andersom. Voor het grootste deel van 2020 was dit ook het geval, maar in 2021 is er iets veranderd.

Bitcoin en de Amerikaanse dollar zijn in 2021 samen aan een opmars begonnen. Een sterke dollar hoeft ook niet per definitie te betekenen dat bitcoin het zwaar krijgt. Bitcoin heeft zijn eigen adoptiecurve, maar de kracht van de dollar is zeker iets om in de gaten te houden.

Het is ook belangrijk om in te zien dat de dollar ondanks de hoge inflatie bij consumentenproducten kan blijven stijgen.

Juist door die inflatie kunnen mensen met schulden in dollars onder financiële druk komen en gedwongen worden om assets te verkopen. Wat ook betekent dat bitcoin klappen kan krijgen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen?
Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....