‘De staatsschuld van Amerika gaat naar 50 biljoen dollar’

De CEO van deVere Group, Nigel Green, waarschuwt dat de schuldenberg van de Verenigde Staten gigantisch kan stijgen als de economie op korte termijn in een recessie terechtkomt. Het schuldplafond is na het akkoord in de politiek tot 1 januari 2025 van tafel en dat betekent volgens Green dat de schuld van de Amerikanen kan oplopen tot wel 50 biljoen dollar.

Wat betekent dat?

Op dit moment ligt de schuld op ongeveer 31 biljoen dollar. Een stijging naar 50 biljoen dollar zou een toename van ongeveer 60 procent betekenen vanaf het huidige niveau. Wat daar vooral lastig aan is momenteel, is dat de rente wat hoger is dan het in de afgelopen 10 jaar is geweest.

Dat zorgt ervoor dat de Amerikaanse overheid over nieuwe schulden en herfinancieringen een veel hoger rentetarief moet betalen. Een rente van 4 procent over een schuld van 31 biljoen dollar betekent al dat je op jaarlijkse rentekosten van 1,2 biljoen dollar zit.

We hebben het dan ineens over bedragen die ervoor zorgen dat de Amerikaanse politiek gigantisch moet bezuinigen op maatschappelijk waardevolle thema's. Dat zijn politiek gezien geen populaire dingen om te doen, waardoor politici waarschijnlijk zullen proberen om de staatsschuld verder op te drijven en daarmee het probleem nog groter te maken.

50 biljoen dollar

"Ik stel mezelf altijd deze vraag: 'de schuld is nu 31 biljoen dollar, is het waarschijnlijker dat we naar 50 biljoen of naar 25 biljoen dollar gaan?", aldus Green, waarna hij aangeeft dat de 50 biljoen dollar volgens hem een meer logische toekomst is als je naar de afgelopen tientallen jaren kijkt.

Vreemd genoeg ziet Green het opheffen van het schuldplafond als een positieve ontwikkeling voor de Amerikaanse dollar op de lange termijn. Hoe hij dat precies voor zich ziet laat zich echter raden.

Het lijkt vooral een negatieve ontwikkeling voor de koopkracht van de Amerikaanse dollar, omdat de schorsing van het schuldplafond maakt dat er nog meer dollarschulden in omloop komen.

Als de staatsschuld van de Verenigde Staten daadwerkelijk naar 50 biljoen dollar oploopt, dan is de kans groot dat steeds meer mensen op zoek gaan naar alternatieven en bijvoorbeeld bij bitcoin uitkomen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....