Deense fiscus tikt bitcoin bezitters op de vingers

Denemarken komt in actie tegen bitcoin bezitters die hun belastingformulieren niet correct hebben ingevuld, zo meldt persbureau Bloomberg. Eerder waarschuwde ‘buurland’ Noorwegen al voor foutieve aangiftes.

Denemarken en Bitcoin

De fiscus kwam erachter dat over twee derde van de bitcoin – en crypto transacties geen of te weinig belasting is betaald. De huidige belastingwet dateert uit 1922 en houdt géén rekening met deze nieuwe assetklasse.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat verklaart de minister van Financiën Morten Bodskov van het land deze dinsdag. Hij ziet een ‘verhoogd risico op fraude’ en ‘onvolledige aangiftes’. De belastingdienst gaat eerst vaststellen wat er nu mis gaat, voordat ze de regels gaan aanpassen.

Naar schatting waren er tussen 2015 en 2019 circa 16.000 particulieren en bedrijven die in cryptocurrency’s handelen. Twee derde van deze handelstransacties zijn blijkbaar niet juist doorgegeven aan de fiscus.

In februari 2021 heeft de overheid 4,9 miljoen dollar aan belastinginkomsten geïnd, specifiek van deze groep. 48 mensen zijn verdacht van belastingontduiking.

Nederland

In
Nederland moet je bitcoin bezit ook aangeven. Bitcoin en andere crypto’s vallen onder “overige bezittingen” in box 3 als het
om vermogensbelasting gaat. Je moet belasting betalen over een
fictief rendement alsof je portfolio in 2020 waarde is toegenomen.
Zelfs wanneer dit niet het geval is. Lees meer over deze belastingen
in de onderstaande uitleg:

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
belasting

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.