Noorse belastingdienst waarschuwt 70.000 Bitcoin bezitters

Noorse belastingdienst waarschuwt 70.000 Bitcoin bezitters

De interesse in Bitcoin neemt wereldwijd toe. Niet alleen bij de retail en institutionele beleggers, maar ook bij belastingdiensten wereldwijd. De Noorse belastingdienst (NTA) heeft een waarschuwing afgegeven aan bezitters van Bitcoin. Ze moeten vóór 30 april aangeven of ze BTC of andere cryptomunten hebben.

Belasting over Bitcoin

In de nota herinnert de NTA de lokale belastingbetalers die in 2020 cryptovaluta in bezit hadden (of deze hebben verkocht), om deze informatie op te nemen in hun aangifte. Volgens het bureau kan het ertoe leiden dat de burger "extra belasting moet betalen".

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De NTA zegt dat het tot nu toe bijna 70.000 personen heeft geïdentificeerd die vorig kalenderjaar met cryptocurrency's bezig waren. Het getal zou in werkelijkheid veel hoger kunnen zijn. Naar schatting waren er vorig jaar tussen de 190.000 en 235.000 Noorse cryptofanaten. Slechts 4.700 van hen had dit doorgegeven bij de belastingaangifte.

Een adviseur van het belastingbureau denkt dat deze kloof "hoogstwaarschijnlijk te wijten is aan het feit dat sommige cryptobezitters ten onrechte denken dat de cryptovaluta vooraf zijn ingevuld in de belastingaangifte."

Dat is dus niet het geval. Hij voegt eraan toe dat mensen zelf de verantwoordelijkheid om hun inkomsten en verliezen in te vullen.

Noorse tarieven

Het tarief voor Noorse bitcoinbeleggers staat op 22% over de inkomsten. Als belastingbetalers echter verliezen hebben geleden op hun beleggingen, kunnen ze met het nodige bewijs belastingaftrek ontvangen.

"Onze ervaring is dat de meeste mensen wel alle wet- en regelgeving willen naleven, en wij willen degenen die in crypto investeren helpen om het goed te doen."

Tegelijkertijd waarschuwt de NTA ook dat cryptobezit niet anoniem is. Transacties zijn "zichtbaarder zijn dan veel mensen denken", zo geven ze aan.

In Nederland moet je bitcoin bezit ook aangeven. Bitcoin en andere cryptovaluta vallen onder “overige bezittingen” in box 3 als het om vermogensbelasting gaat. Je moet belasting betalen over een fictief rendement alsof je portfolio in 2020 waarde is toegenomen. Zelfs wanneer dit niet het geval is. Lees meer over deze belastingen in de onderstaande uitleg:

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat en download onze Android Bitcoin Nieuws app.

Lees meer over:
Bitcoin belasting Noorwegen

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties