Denemarken wil 42% belasting innen over winst bij verkopen bitcoin

Investeerders en bitcoin miners uit Denemarken die profiteren van de verkoop van hun cryptovaluta moeten belasting gaan betalen. Het Hooggerechtshof van Denemarken oordeelt dat men belastingplichtig is als er winst wordt gemaakt door bitcoin te verkopen.

Deense belastingregels

Højesteret, het Hooggerechtshof (dat zich buigt over strafzaken in het Koninkrijk Denemarken) kondigde op 30 maart de maatregel aan.

Ze gaan daarbij uit van speculatie: het verkopen van bitcoin op een hogere prijs dan is gekocht. En omdat het om speculatie gaat, kan dit volgens de lokale wetgeving niet (meer) als belastingvrij worden aangemerkt.

“De Hoge Raad gaat ervan uit dat bitcoins in het algemeen alleen worden verkregen met het oog op verkoop en in beperkte mate als betaalmiddel.”

Daarmee ziet men in bitcoin overduidelijk een investering en niet een spaarmiddel als alternatief voor een euro- (of Deense kroon)rekening.

Denemarken is zeker geen belastingparadijs en staat bekend om zijn harde beleid. Beleggers van wie de winst niet hoger is dan 58.900 DKK (ongeveer $8.630) moeten 27% over hun vermogenswinsten afdragen. Maak je meer winst? Dan loopt dit percentage op naar 42% van de gemaakte winst.

Van Lars Rohde van de Danmarks Nationalbank, de centrale bank van Denemarken, is bekend dat hij geen fan is van cryptovaluta. Hij noemde de volatiliteit en het gebrek aan centralisatie in mei 2021 als een reden om de hele markt te negeren.

“Het is op zijn best een zeer speculatief bezit. Er is geen stabiliteit en geen garantie van welke kant dan ook over de waarde van cryptocurrency’s.”

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
belastingBitcoin nieuws