Grootste bank in Denemarken is sceptisch over Bitcoin

Danske Bank, de grootste bank in Denemarken heeft op 17 juni in een officieel statement laten weten erg voorzichtig om te gaan met digitale assets zoals bitcoin. De bank waarschuwde zijn klanten voor het handelen in cryptovaluta.

Sceptisch

Verder maakte de Deense bank bekend geen dienstverleningen rondom het handelen of het bewaren van bitcoin te gaan verlenen. Ondanks de sceptische positie onderneemt de bank geen stappen tegen cryptovaluta. De bank wil naar eigen zeggen niet tussen transacties richting beurzen en brokers komen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

‘Voor klanten die geld storten dat van een investering in crypto komt zullen we hetzelfde behandelen als een storting vanuit een andere investering, er vanuit gaand dat de transactie voldoet aan de antiwitwas regels.’ Verder voegt de bank hieraan toe dat dit ook geldt voor transacties met creditcard.

Daarmee is Danske Bank zeker niet de enige met deze positie, tegelijkertijd zijn er ook tal van voorbeelden te vinden van banken die (noodgedwongen) wel iets met BTC (willen) doen.

Kritiek onjuist

Cryptovaluta representeren een ‘significante digitale innovatie in financiële diensten’. Ook de blockchain technologie zou een rol gaan kunnen spelen voor de klanten, zo laat de bank weten. Ondanks dat leggen ze in 4 punten uit waarom het investeren in digitale assets extreem risicovol is. Deze zijn volgens de bank hoge criminaliteit in de crypto space, te weinig reguleringen en bescherming van consumenten, de volatiliteit van de prijs en het energieverbruik.

Veel bitcoiners vinden deze punten geen hout snijden, zo is de volatiliteit te verklaren doordat bitcoin nog een jonge markt is. Hierdoor is de prijs van bitcoin bijvoorbeeld makkelijker te sturen dan dat van goud of vastgoed. Over het energieverbruik van bitcoin is de afgelopen maanden veel gesproken, een samenvatting daarover vind je in dit artikel.

Toch is de Deense bank niet helemaal overtuigd van hun beoordeling van bitcoin, ze laten weten het goed in de gaten te houden en naarmate de markt meer volwassen wordt.

Lees meer over:
bank