Details over cryptodonaties Oekraïne bekend: aankopen, géén conversie en multi-sig

Sommige wapenleveranciers van Oekraïne accepteren rechtstreeks cryptobetalingen. Dat maakt een hoge functionaris vandaag bekend.

Bitcoindonaties

De afgelopen weken kreeg Oekraïne meer dan $60 miljoen aan donaties binnen in bitcoin en andere cryptovaluta. Een deel van dit geld is alweer gebruikt, zo vertelt het ministerie van Digitale Transformatie. Er is onder andere brandstof, voedsel en en kogelvrije vesten aangeschaft met de gedoneerde gelden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Alex Bornyakov, de vice-minister van Digitale Transformatie, maakt bekend dat ze samenwerken met Kuna, een Oekraïense cryptobeurs. Zij hebben samen de donatie-adressen opgezet middels een 3-uit-5 multi-sig wallet.

Naar verluidt zijn er twee ministeries betrokken bij deze multi-sig wallet, net als een aantal andere overheidsfunctionarissen. Uit veiligheidsoverwegingen wil de minister niet vertellen wie dit zijn.

Veilig en sneller

Het is opmerkelijk en tegelijk mooi om te zien hoe de publieke en private sector zo samenwerken. Kuna had al de infrastructuur al op orde, en deelde de kennis over cryptovaluta met de ministeries.

Een deel van de ingezamelde fondsen hoeven ook niet eens omgezet te worden in fiatgeld. Sommige leveranciers zijn bereid om direct cryptobetalingen te accepteren, zo vertelt Bornyakov. Volgens hem is dit ook flexibeler en goedkoper dan normale bankoverschrijvingen.

“Sommige van de militaire leveranciers hebben crypto-accounts. We kunnen ze gewoon crypto sturen in ethereum, bitcoin en stablecoins."

"Het is gemakkelijker, niet ingewikkeld, transparant en sneller in vergelijking met een SWIFT-transactie, die meer dan een dag kan duren."

Ambtenaren

De ambtenaren binnen het Oekraïense Ministerie van Defensie besluiten hoe de cryptodonaties worden besteed. Het is dus niet één persoon die dit beslist wat er met het geld gebeurt, en tevens niet één persoon die het geld kan versturen. Bij welke partijen ze hun aankopen met bitcoin maken ze (nog) niet bekend:

"Op dit moment kunnen we niet zomaar een lijst maken van wat we hebben gekocht omdat de vijand toekijkt."

Wel vertelt Bornyakov dat ze niet-dodelijke apparatuur voor militaire doeleinden kopen, zoals vogelvrije vesten, nachtkijkers, voedsel en medische apparatuur.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsdonatie