Details over de door de VS geconfisqueerde 50.491 bitcoin

Eerder deze week werd duidelijk dat de Amerikaanse overheid iets meer dan 50.000 bitcoin ter waarde van ongeveer $900 miljoen in beslag heeft genomen. Langzamerhand wordt er meer bekend over deze historische confiscatie.

Confiscatie van gestolen goed

Bitcoiner en kunstenaar FractalEncrypt is in de beschikbare informatie gedoken en heeft enkele verbanden gelegd. We geven je graag een korte samenvatting van zijn speurwerk door.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Allereerst wordt bekend hoe James Zong, ook wel bekend als 'Loaded', aan het fortuin kwam. Volgens overheidsdocumenten vond hij een foutje in de software van Silk Road, een bekende online marktplaats voor van alles en nog wat.

In 140 opnames wist hij 140 transacties te 'triggeren', waardoor hij zomaar 50.000 BTC in bezit kreeg.

Volgens dezelfde overheidsdocumenten was dit diefstal: hij kreeg bitcoin zonder daarvoor een goed of dienst te leveren. Dat maakt hem schuldig en niet de échte eigenaar van de coins. Enfin, daarover later meer.

Terug in de tijd

Dit gebeurde allemaal in 2012. In de negen jaar die volgden husselde de man zijn coins tussen adressen en verdeelde hij ze op in 'batches' aan UTXO's. Maar een ding is duidelijk: Zhang bleef hodlen, ondanks de bearmarkten die volgden.

Hij wisselde zelfs zijn 50.000 Bitcoin Cash (BCH) die hij gratis kreeg uit de 'fork wars' om voor 3.500 BTC extra. Daardoor had 'Loaded' eind 2017 dus 53.500 BTC in kas.

Maar toen ging het mis, volgens FractalEncrypt op het moment dat de man zijn 10.000 BTC opdeelde in tien 'chunks' van 1.000 BTC. Een van de nieuwe UTXO's kwam op adres bc1q95h6vkehyvnss820w85uz60pnv6qyfuhvtckw8 terecht.

Echter... Zhong gebruikte ook buitenlandse beurzen om bitcoin te verhandelen. Tussen 2016 en 2021 werd er regelmatig vanaf een specifiek IP-adres naar deze beurs ingelogd, zo is te lezen in het overheidsdocument.

Op deze beurs verkocht hij 118 bitcoin. Maar bij het versturen van het geld naar de beurs, kreeg hij een change-UTXO. Of: wisselgeldadres. Dit adres kwam echter 'in contact' met een van de adressen met daarop 1.000 BTC. Zo waren geldstromen aan elkaar gelinkt en was de identiteit van Zhong niet meer voor iedereen onbekend.

Inval en inbeslagname

Uiteindelijk is er een inval gedaan in zijn huis in Gainesville. Daar werd allerlei hardware gevonden met daarop bitcoin, waaronder het duizelingwekkende aantal van 50.491 BTC dat in beslag is genomen.

Saillant detail: dit gebeurde allemaal in 2020. De man is zes maanden vast gehouden, waarna het geld werd overgemaakt. Echter pas vanaf het moment dat Zhong de keys gaf en uitlegde hoe de overheidsfunctionarissen toegang kregen tot het geld.

Op 25 maart 2022 om precies te zijn werd het geld doorgesluisd naar een bitcoinadres van de overheid..

Waarom gebeurde dit allemaal? Omdat het geld initieel toebehoorde aan Silk Road en Ross Ulbricht. Fractal Encrypt schrijft:

"Ze proberen niet de bitcoin van Loaded af te pakken, omdat hij ze heeft gestolen. Ze proberen ze van Ross Ulbricht af te pakken, aangezien ze van Silk Road waren. Ze hebben er lang aan gewerkt..."