Amerika neemt $3,36 miljard aan bitcoin die tien jaar geleden is gestolen in beslag

De Amerikaanse politie heeft ruim 50.000 bitcoin (BTC) in beslag genomen. De recordvangst zou banden hebben met de handelsplaats genaamd Silk Road.

Om precies te zijn gaat het om 50.491,06251844 BTC. Het geld werd gevonden in een ondergrondse kluis, maar ook in de badkamer. Daar lag de toegang tot het fortuin verstopt onder dekens en een popcornblikje.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Er is ook iemand opgepakt. James Zhong bekend schuld in een zaak over fraude in 2012. Hij verkreeg toegang tot 50.000 BTC van Silk Road. Dat platform was een inmiddels gesloten dark web marktplaats. Het was een van de eerste plekken waar BTC actief gebruikt werd als betaalmiddel.

Opvallend is dat BitMEX Research de bitcoin in verband brengt met Roger Ver.

Op 9 november 2021 was er een huiszoekingsbevel voor een huis van Zhong. Daar werd de bitcoin in beslag genomen. Op dat moment was dat $3,36 miljard waard.

Het mag niet als een verrassing komen: dit is een record voor het Amerikaanse ministerie van Justitie. Naast de bitcoin werd er ook cash en edelmetalen gevonden. Ook is er beslag gelegd op andere bezittingen.

Volgens de Amerikaanse overheid zat een deel van de toegang tot het geld dus verstopt in een kluis. Hieronder zie je een foto.

De Amerikaanse staatsadvocaat Damian Williams geeft uitleg: "James Zhong pleegde meer dan 10 jaar geleden bankfraude. Hij stal op deze manier 50.000 BTC."

Sinds de dief in 2012 toesloeg was de locatie onbekend. Tot vorig jaar. Williams looft de 'state-of-the-art cryptocurrency tracing' en het politiewerk. Het laat wel zien dat er, met voldoende budget, een hele hoop mogelijk is voor overheden en handhavers.

In de praktijk ging Zhong bijzonder handig te werk. Hij maakte negen verschillende Silk Road accounts aan. Op deze manier wilde hij zijn identiteit verborgen houden. Daarna deed hij snel 140 transacties. Het systeem van Silk Road kon dat niet goed verwerken en stuurde 50.000 BTC zijn kant op.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...