Bitcoin on-chain update: fondsen verkochten 15.000 BTC op de top

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Een groot verschil met de euro, goud of aandelen waarvan de uitgifte en circulatie gesloten zijn.

De bitcoin prijs in euro's:

Technisch analist John van Meer vraagt zich deze ochtend af of de koers een bodem bij $39.000 heeft gevonden of dat de futures gap bij $37.000 nog wordt opgezocht. Ook de analist Permabull Nino heeft lange tijd niet zoveel prijsactie gezien, zo merkt hij op. Maar: 'Er is géén sprake van een bearmarkt, zodra de prijs boven de $34.000 blijft'.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Focus lange termijn

'Waarom stijgt de prijs niet? Waarom zakt de prijs nu weer?!?'

De focus en emotie op de korte termijn is begrijpelijk, maar soms is het goed om uit te zoomen en naar diepere patronen te kijken op de markt. De blockchain van bitcoin helpt daarbij, want on-chain bewegingen zijn te volgen. Er zijn zelfs een handjevol bedrijven die daar hun business om heen hebben gebouwd, zoals Glassnode, CryptoQuant en Chainalysis.

Wat zeggen de on-chain cijfers vandaag? We maken een selectie om je als lezer meer informatie te geven over wat nu speelt in de markt. Daarin betrachten we zoveel mogelijk zorgvuldigheid. Niemand kan namelijk de markt of bitcoin prijs voorspellen, maar on-chain data helpt om je blik te verruimen en de rust te bewaren.

Want bitcoin is een lange termijn 'spel', zoals de bekende denker Naval Ravikant zo mooi weet te omschrijven. Zoom uit en geniet van het 'geweld' op de blockchain.

1. Bitcoin Liveliness, een aflopende curve

Liveliness is een macro indicator die volgt hoe entiteiten hun munten versturen ofwel besteden (spenden). Een uptrend is een signaal dat meer 'coin-days' worden vernietigd dan worden verworven (bearish signaal). Een downtrend laat juist zien dat meer munten 'slapende' zijn, dat spaarders dus vasthouden aan hun munten (hodl-gedrag) en bijkopen (accumulatie), wat een bullish signaal naar de markt is.

We zien in de onderstaande grafiek van Glassnode een aflopende curve en dat is dus een goed signaal.

Analist Checkmatey_ legt het nog een keer uit:

'Een uptrend betekent dat oude hodlers hun munten aan het verkopen zijn. Slim geld verkoopt terwijl nieuw geld de markt betreedt. Dat leidt tot een lokale top van ~$65.000. De tijd om ultrabullish te zijn was toen de prijs steeg van $6.000 naar $10.000 en deze curve ook dalende was.'

De correctie die op 19 mei is ingezet, duidt hij als volgt:

'Slim geld heeft verkocht bij $60.000 na de run up sinds $20.000. Nieuw geld heeft die munten gekocht, maar een deel van deze nieuwe inleggers zijn zich een hoedje geschrokken en verkocht in paniek. Ze hebben flinke verliezen moeten incasseren. Slim geld doet nu weer helemaal niets. Ik vind het echter lastig om een macro bear te zijn nu'.

2. Bitcoin fondsen stootten 15.000 BTC af

Een van de marktactoren die zijn te classificeren als 'slim geld', zijn aanbieders van bitcoin indexfondsen of andere prijstrackers. Dit is een groep die sinds medio mei ook minder BTC onder zijn hoede heeft en dus verkocht heeft.

Het bedrijf Bytetree houdt deze in - en uitstroom live bij via een eigen gebouwde tracker. Sinds medio mei hebben bitcoin fondsen ~15.000 BTC afgestoten, een significante hoeveelheid digitaal goud.

3. Realized HODL Ratio

De Realized HODL Ratio is een marktindicator gebruikt de ratio van de Realized Cap HOLD Waves. De zogenaamde RHODL Ratio pakt de verhouding tussen de 1-weekse en de 1 tot 2 jaarse RCap HODL betrouwbaarheidsbanden.

Het zegt ook iets over de (toegenomen) bitcoin voorraad door deze ratio te wegen met de totale marktleeftijd.

Samengevat: een hoge ratio staat voor een oververhitte markt en is een signaal voor een top van een marktcyclus. De Realized HODL Ratio is ontworpen door analist Philip Swift, onderdeel van het collectief Decentrader waar Filbfilb ook deel van uitmaakt.

Conclusie: het huidige patroon lijkt erg op de bullmarkt van 2013, een tijdelijke mini-bearmarkt van enkele maanden middenin een bullcyclus, maar de komende weken moet duidelijk worden of dat zo gaat uitspelen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
on-chain

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Bitcoin prijs nadert $67.000 nu nieuwe bitcoin uitstroom van GBTC $550 miljoen overschrijdt

Bitcoin rukt op naar recordhoogtes ondanks een verse opleving in de uitstroom van GBTC Bitcoin....

volgende Bitcoin halving 2024 Nieuws
De bitcoin koers blijft stijgen: aftellen naar halving in april is begonnen

De bitcoin gemeenschap bereidt zich voor op een belangrijke gebeurtenis in de cryptowereld: de volgende...

Nieuws
Bitcoin ETF’s hebben in 2 maanden ruim $10 miljard aangetrokken, goud ETF’s deden er 2 jaar over

BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) heeft in slechts zeven weken tijd $10 miljard aan beheerd...

Nieuws
Meer dan 100 miljard dollar Tether (USDT) gedrukt

Een nieuwe mijlpaal voor Tether's USDT. De stablecoin heeft een historische marktkapitalisatie van $100 miljard...

Dogecoin en meme coins Nieuws
DOGE Pumpt 70%, Gaat Dogecoin Nog Stijgen Deze Meme Crypto Rally?

Ben je te laat om in te stappen bij Dogecoin? De populaire meme token steeg...

Lees meer