Deze bankier is anti-bitcoin, maar zijn klanten zijn het met hem oneens

Volgens Jamie Dimon is de fundamentele waarde van bitcoin nog altijd nul. De CEO van JPMorgan heeft geen hoge pet op van bitcoin en zet nog maar eens een aanval in op de digitale munt. Het grappige is dat veel van zijn klanten het niet helemaal met hem eens zijn.

Dimon deed zijn uitspraken tijdens het Institute of International Finance evenement van 11 oktober. “Persoonlijk denk ik dat bitcoin waardeloos is,” aldus de grote man van JPMorgan Chase.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Onze klanten zijn volwassen mensen

Al moet gezegd worden dat Dimon zeer sportief was in het toegeven dat zijn klanten, in tegenstelling tot hijzelf, wel interesse hebben in bitcoin. “Onze klanten zijn het niet met mij eens.

Dat is wat een markt een markt maakt. Als zij toegang tot bitcoin willen, dan zorgen wij daarvoor,” aldus de CEO van JPMorgan Chase.

De uitspraken van Dimon doen heel erg denken aan de periode van 2017, waarin veel bankiers soortgelijke uitspraken deden. In de tussentijd is er enorm veel veranderd en heeft bitcoin met El Salvador zelfs het eerste land dat het tot wettig betaalmiddel heeft gemaakt.

Daarmee lijkt de tijd dat bitcoin als “fraude” bestempelt kan worden toch wel voorbij. Als je vanaf 2014 al roept dat het niets wordt en in 2021 nog steeds met dezelfde argumenten komt, dan moet je je als financieel expert misschien eens achter de oren krabben.

Zo dacht ook Ari Paul, die Dimon op Twitter van repliek voorzag op zijn kritiek dat “toch bijna niemand zeker weet dat er echt maar 21 miljoen bitcoin in omloop komen.” Een belachelijke uitspraak die maar weer eens laat zien hoezeer Dimon zich in bitcoin verdiept heeft.

De kracht van bitcoin

Wat Jamie Dimon zich niet lijkt te realiseren is dat hij met zijn uitspraken laat zien precies niets van bitcoin begrepen te hebben. De code van bitcoin is namelijk open source, eenvoudig en daarom makkelijk te controleren. Volgens Ari Paul is de vraag dan ook niet of de code klopt, maar of mensen een incentive hebben om de code te veranderen.

Het simpele antwoord op die vraag is uiteraard nee. Als je bitcoin bezit, dan is een verhoging van het maximale aantal bitcoin het laatste waar je op zit te wachten. Niemand die bitcoin heeft en een node draait zal dat ooit accepteren. Ari Paul komt dan ook tot de conclusie dat er maar weinig dingen meer zeker in het leven zijn dan dat het maximum van 21 miljoen bitcoin nooit gaat veranderen.

“Ik durf erom te wedden dat we eerder een constitutioneel amendement krijgen of het faillissement van de G7 in de komende tien jaar, dan dat we de bitcoin consensus regels veranderen,” aldus Paul in zijn afsluiting. Wij sluiten ons daar volledig bij aan, dit is precies wat bitcoin zo krachtig maakt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....