Deze bitcoin bearmarkt is anders dan normaal: 3 grafieken die dit suggereren

De ene prijsdaling is de andere niet. Ook de huidige ‘bearmarkt’ is in enkele opzichten anders dan die van de voorgaande cycli. Als we kijken naar de rekenkracht, het aantal actieve adressen en ook de balansen van cryptobeurzen, is de huidige trend in de markt tamelijk uniek.

Rekenkracht

De miningmarkt heeft een flinke optater gehad toen China in 2021 een verbod invoerde. Sindsdien veerde de hashrate dubbel zo hard op. Miners verplaatsten naar nieuwe oorden en ook gingen de beursgenoteerde bedrijven flinke leningen aan om nieuwe rigs aan te kunnen schaffen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als gevolg hiervan steeg de rekenkracht nadat het gehalveerd was, van 85 EH/s tot om en nabij de 250 EH/s. Dat is een stijging van bijna 200%.

De prijsdaling van bitcoin van 50% in een maand tijd gaat zijn weerslag hebben op de miners (en ook de rekenkracht). De marges dalen waardoor het minen minder efficiënt werd (of voor sommige rigs zelf inefficiënt om ‘aan’ te staan). Maar vooralsnog zit de rekenkracht dus nog altijd in een uptrend.

Deze bitcoin bearmarkt is anders dan normaal: 3 grafieken die dit suggereren

Actieve adressen

Doorgaans zie je een bepaald patroon tussen activiteit van het bitcoinnetwerk en de prijsontwikkelingen. Een afname van de interesse uit de retailmarkt ging in 2017 hand in hand met de prijsdaling. Volgens CryptoQuant is er nu iets interessants gaande is.

Vorig jaar was er tot juni een convergentie tussen het aantal actieve bitcoinadressen en de prijs. Met de laatste prijsdaling is dit nog niet terug te zien.

Deze bitcoin bearmarkt is anders dan normaal: 3 grafieken die dit suggereren

Reserves bij beurzen

Tot slotte nog een trend die al langer zichtbaar is: bitcoin wordt van beurzen afgehaald.

Normaal gesproken veroorzaken prijsdalingen een instroom naar beurzen, omdat men in paniek verkoopt of shorts opent. Deze keer lijkt het anders. Er worden nog altijd meer bitcoin van beurzen afgehaald, dan er naartoe gestuurd.

Twintig grote beurzen die door CryptoQuant worden gevolgd, hebben momenteel een saldo van 2,41 miljoen BTC. Aan het begin van het tweede kwartaal was dit nog 2,54 miljoen bitcoin.

Een kleine disclaimer is wel dat er de laatste tijd meer wordt getwijfeld aan de juistheid van deze indicator. Het labelen van adressen kan namelijk nogal subjectief zijn.

Deze bitcoin bearmarkt is anders dan normaal: 3 grafieken die dit suggereren

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...