Deze bitcoin indicator moet resetten voor een nieuwe stijging

De bitcoin koers moet dalen tot $19.300 om een belangrijke on-chainindicator te laten resetten. Dat is één van de conclusies in een marktrapport van dataprovider Glassnode. Uit hun data blijkt dat vooral korte termijn speculanten dominant zijn in de huidige markt.

Market Value to Realized Value (MVRV)

De Market Value to Realized Value (MVRV) is een manier om het sentiment op de markt te bepalen. We hebben het over kortetermijnbezitters zodra deze korter dan 155 dagen hun bitcoin in bezit houden. Glassnode weet uit langdurig onderzoek dat mensen die langer dan 155 dagen hun bitcoin vasthouden, historisch minder geneigd zijn om plots te verkopen. Kortom, de kans neemt toe dat ze hun btc niet gaan inwisselen na het passeren van die benchmark van ~155 dagen.

De MVRV is de verhouding tussen de totale waarde van de bitcoinmarkt en de gemiddelde inkoopprijs. Dus een MVRV-score van 2 betekent dat de bitcoin momenteel twee keer zoveel waard als de inkoopkoers. Glassnode heeft de MVRV gecombineerd met marktdata van kortetermijn - en langetermijnhouders. De huidige MVRV-score is 1.2, dus de marktprijs ligt ~20% hoger dan de inkoopprijs van de kortermijnbezitter.

En dat heeft gevolgen voor de markt, want die groep gaat winst nemen. Vandaar dat de koers moeite heeft om door die weerstand te breken, want er staat minder koopvolume tegenover. De onderzoekers stellen:

'Door deze twee statistieken te vergelijken, is MVRV te gebruiken om een idee te krijgen wanneer de prijs boven of onder de 'reële waarde' ligt, en om de winstgevendheid van de markt te beoordelen. De recente afwijzing op het niveau van $ 23.800 lijkt een gevolg van winstname van deze groep. Mocht de prijs dalen naar $19.300, dan brengt het de verhouding STH-MVRV terug naar de waarde van 1, en dat betekent dat de spotprijs is teruggekeerd naar de inkoopprijs van deze kortetermijngroep'.

bron: Glassnode
bron: Glassnode

Bitcoin in de overgang

Hoe zit het met de langetermijnhouders (LTH)? Uit Glassnode-data blijkt dat de gerealiseerde prijs (inkoopprijs) van deze groep $23.500 is. Combineren we beide groepen (korte en lange termijn), dan is de median inkoopprijs $19.800, wat volgens de analisten van Glassnode een belangrijke supportzone moet gaan vormen. Zij stellen:

'De bitcoinmarkt reageert vaak niet alleen op niveaus die algemeen worden waargenomen in traditionele technische analyse, maar ook op de psychologische kostenbasisniveaus van verschillende groepen in de markt. Dit gebeurt niet alleen met betrekking tot hun gerealiseerde prijs, maar ook of ze op papier op winst en verlies staan. De markt bevindt zich momenteel in een overgangsfase, boven begrensd door de gerealiseerde prijs van de langetermijnbezitters en whales die minder actief zijn momenteel'.

Toespraak Powell

Vanmiddag 16 uur Nederlandse tijd staat er ook een toespraak van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, op het programma. Wat wordt het rentebeleid voor de komende maanden? De Nederlandse handelaar Michaël van de Poppe denkt dat de rente met 25 rentepunten gaat stijgen in maart.

De bitcoin koers schommelt momenteel boven de $22.500 op moment van schrijven.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsupdate

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

frogwifhat Nieuws
Nieuwe Crypto Meme Frogwifhat Live, Volgende Volgende Dogwifhat Of PEPE?

Vandaag is de nieuwe Frog Wif Hat token ($FWIF) gelanceerd op de decentrale exchange Uniswap....

Nieuws
‘Pre-halving top’ binnenkort aanstaande voor bitcoin koers?

De run van bitcoin is eind februari in de kiem gesmoord en ook analisten lijken...

Bitcoin bekende vs. onbekende crypto Nieuws
Bitcoin koers bereikt hoogste punt sinds december 2021

De prijs van Bitcoin, de grootste cryptocurrency, heeft een indrukwekkende sprong gemaakt. De prijs van...

Nieuws
Verenigd Koninkrijk wil cryptocurrency’s als eigendom erkennen

Het Verenigd Koninkrijk (VK) neemt significante stappen richting de integratie van cryptocurrency's in zijn rechtssysteem....

Bitcoin Nieuws
Analist: ‘Bitcoin staat voor zijn traditionele parabolische rally’

Als we de populaire analist Kevin Svenson mogen geloven, dan staat bitcoin op het punt...

Lees meer