FTX klaagt Grayscale aan voor beleid en korting rondom bitcoin fonds GBTC

Alameda Research Ltd klaagt Grayscale Investments aan. Eerstgenoemde wil dat er waarde vrijgemaakt wordt voor aandeelhouders.

Grayscale versus Alameda

Alameda is het omgevallen handelshuis die nauwe connecties had met de tevens omgevallen cryptobeurs FTX. Ex-miljardair Sam Bankman-Fried stond hier eerst aan het roer, maar inmiddels heeft de nieuwe CEO John J. Ray III de taken overgenomen.

Hij klaagt naast Grayscale ook zijn CEO Michael Sonnenshein aan, net als het moederbedrijf Digital Currency Group en Barry Silbert.

Volgens een persbericht waarin de rechtszaak wordt aangekondigd, “zoeken FTX-debiteuren een voorlopige aflossing om $9 miljard of meer aan waarde te ontgrendelen voor aandeelhouders van de Grayscale Bitcoin en Ethereum Trusts.”

Daarnaast wil het meer dan een $250 miljoen aan waarde realiseren voor de klanten en crediteuren van FTX.

Volgens het persbericht heeft Grayscale meer dan $1,3 miljard aan kosten “onttrokken” voor het beheren van de bitcoin, terwijl het ook nog eens overeenkomsten zou hebben geschonden.

Bovendien beweert de klacht dat “Grayscale zich jarenlang heeft verscholen achter gekunstelde excuses om te voorkomen dat aandeelhouders hun aandelen kunnen terugkopen.”

Premium van 45%

De zaak omtrent GBTC is bekend: het Trust is zo opgezet dat het niet exact de prijs van bitcoin kan volgen. Bitcoin uit GBTC komen niet zomaar vrij in de markt, behalve om de beheerkosten te kunnen innen. Hierdoor daalde de prijs van GBTC hard toen de interesse in het aandeel afnam (door dalende populariteit van bitcoin zelf maar ook door betere ETF’s van concurrenten).

Daardoor staat er nu een premium (of: korting) op het GBTC-aandeel van maar liefst 45%.

“Als Grayscale zijn vergoedingen zou verlagen en zou stoppen met het op ongepaste wijze voorkomen van aflossingen, zouden de aandelen van FTX Debtors minstens $550 miljoen waard zijn, ongeveer 90% meer dan de huidige waarde van de aandelen van FTX Debtors.”

Boosheid alom

Ook CEO John J. Ray III reageert:

“We zullen elk mogelijk instrument blijven gebruiken om het herstel voor FTX-klanten en crediteuren te maximaliseren. Ons doel is om waarde vrij te maken waarvan we denken dat die momenteel onderdrukt wordt door Grayscale.”

“Klanten en schuldeisers van FTX zullen profiteren van extra aflossingen, samen met andere Grayscale Trust-investeerders die worden geschaad door de acties van Grayscale. “

Grayscale is op haar beurt weer boos op de toezichthouder, omdat de SEC niet toestaat dat het fonds wordt omgezet in een spotmarkt bitcoin ETF. Ook hier loopt een rechtszaak over.

Zowel deze rechtszaak met de SEC als ook die van Alameda krijgen ongetwijfeld nog een vervolg.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsFTXGrayscale