Deze bitcoin indicator zakt naar diepste punt sinds 2015

In het meest recente weekoverzicht van on-chain analysebedrijf Glassnode komt naar voren dat de bitcoin “Reserve Risk” indicator richting het laagste punt sinds de bearmarkt van 2015 beweegt. De laatste keer dat we bij dit niveau in de buurt kwamen was tijdens de COVID-19 crash van maart 2020.

Hodlers houden hun bitcoin stevig vast

Het Reserve Risk model van Glassnode meet de verhouding tussen de “verleiding om te verkopen” en de “opportuniteitskosten”. De verleiding om te verkopen neemt volgens Glassnode toe als de prijs stijgt en andersom. Op het moment van schrijven is de prijs relatief laag, waardoor lange-termijn hodlers niet in de verleiding worden gebracht om te verkopen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De opportuniteitskosten meet Glassnode door voor het deel van de supply die in handen is van lange-termijn hodlers te meten hoeveel dagen hun munten al op dezelfde plek staan. Iedere dag dat hodlers besluiten hun bitcoin niet te verkopen, betekent dat de cumulatieve opportuniteitskosten stijgen.

Deze bitcoin indicator zakt naar diepste punt sinds 2015

De bovenstaande grafiek geeft de Reserve Risk weer en daarin zien we duidelijk terug dat deze indicator richting een absoluut dieptepunt gaat. Daarmee is het aantal indicatoren dat aangeeft dat de bodem in zicht is niet meer op twee handen te tellen.

De bitcoin koers

De bitcoin koers lijkt zich daar op dit moment echter weinig van aan te trekken. Op het moment van schrijven bungelen we onder de 20.000 dollar en ziet de grafiek voor bitcoin er niet sterk uit. Wat dat betreft zou het mooi zijn als de on-chain analyse zijn waarde bewijst en het inderdaad zo is dat we momenteel op of rond de bodem zitten.

Als we bitcoin zelf even vergeten en puur naar het macro-plaatje kijken is het lastig om positief te worden. De inflatie bereikt overal ter wereld recordhoogten en centrale banken weten niet hoe snel ze de rente moeten verhogen. Er wordt gesproken over een grote kans op een recessie en veel analisten zien het op dit moment somber in voor de economie.

Het lijkt er dan ook sterk op dat ons een paar lastige maanden te wachten staan met bitcoin. Al heeft bitcoin in het verleden bewezen vaker op de meest onverwachte momenten aan een run omhoog te beginnen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram
chat
, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....