Bitcoin koers daalde onder $45.000, handelaren verloren $4,4 miljard door speculatie
De Bitcoin (BTC) koers daalde tot $45.000 deze dinsdag. Een fikse daling, zelfs voor de normaal al volatiele Bitcoin.
Handelaren leiden verlies: 4,4 miljard dollar
Maandag lag de bodem bij $47.400 en leek de storm voorbij want was er sprake van een herstel tot $54.000. Maar dinsdag dipte de koers wederom en deze keer naar $44.846.
Een van de gevolgen is dat een groot aantal handelaren verlies leden. Maar liefst 474.968 handelaren verloren omdat ze speculeerden op een hogere Bitcoin koers. Het totale verlies komt uit op 4,4 miljard dollar.
Uit data van on-chain onderzoeker Santiment blijkt dat er een opmerkelijke transactie plaatsvond voor de koersdaling. Het bleek de één na grootste transactie van 2021, zo meldt Cointelegraph.
Maar liefst 2.700 Bitcoin is er verplaatst. Ten tijde van de transactie was deze $156,6 miljoen waard, ~$58.000 per BTC.
De verkooporder leidde tot een sneeuwbaleffect en paniekverkoop van andere marktspelers. Zodra ineens veel meer aanbod vrijkomt op beurzen terwijl de vraag achterblijft, daalt de prijs.
Sommige analisten waarschuwden al voor een oververhitte markt,
terwijl anderen beweren dat dit “business as usual” is.
Wat opviel:
grote hoeveelheden Bitcoin die naar beurzen zijn gestuurd én een
negatief premium bij Coinbase Pro, een exchange die vooral benut
wordt door Amerikaanse (grotere) investeerders. Zodra bitcoin daar
goedkoper wordt dan het marktgemiddelde, is dat een signaal dat de
vraag opdroogt.
Santiment komt echter met een opmerkelijk verband. De ‘whale’ die de 2.700 BTC verkocht, zette in maart 2020 ook Black Thursday in gang. Toen duikelde de cryptomunt met 60% en is even $3.500 aangeraakt.
De onderzoekers van Santiment lichten toe:
"Dit adres verkocht in maart 2020 ook 2.000 BTC op Black Thursday"
Aan de theorie van Santiment wordt ook getwijfeld. Namelijk: het is niet één transactie die deze dip heeft veroorzaakt.
Het is een terugkerend mechanisme in een relatief kleine markt als die van Bitcoin. Houders van grote hoeveelheden BTC weten de markt te bespelen op bepaalde, beslissende momenten.
Naarmate de marktwaarde van Bitcoin stijgt, neemt de invloed van clusters whales af. Maar zover is het nog niet.
On-chain data, in dit geval van Glassnode, bevestigen dat adressen met daarop veel Bitcoin juist accumuleren op momenten dat de prijs dipt. Iets wat reporter Dovey Wan, goed ingevoerd in de Chinese markt, ook ziet.
Maar of whales bij een grote transactie ten alle tijde verkopen, valt te bezien. Uit een analyse van Glassnode blijkt dat:
- Whales zijn bezig met het herstructureren van hun wallets: een verschuiving van hot naar cold storage. Dit zijn dus géén verkooporders bij een beurs.
- Whales accumuleren bij de prijsniveaus $44.000 – $48.000.
In de onderstaande grafiek zien we hoe 'whales' hun munten verplaatsen (en dus niet verkopen zoals soms wordt aangenomen). Daar is te zien dat wallets met 100.000 BTC of meer procentueel toenemen. Wat betekent dat?
Het lijkt erop dat deze entiteiten niet aan het kopen zijn, maar juist aan het accumuleren. In de onderstaande grafiek van Glassnode wordt dat ook bevestigd. Dit zijn wallets waarvan de munten niet zijn verstuurd en met minstens twee inkomende transacties. Wallets ouder dan 7 jaar zijn overigens door Glassnode niet in deze metric meegenomen, zoals de wallet van Satoshi Nakamoto bijvoorbeeld.
Dat deze maatstaf stijgende is, is juist een signaal dat oude houders groeiende zijn, terwijl de marktprijs daalde.