Deze indicator over Bitcoin futures en spotmarkt voorspelt prijsstijging

Data Dinsdag, onze wekelijkse rubriek waarin we de on-chain statistieken over Bitcoin uitlichten aan de hand van data van CryptoQuant en Glassnode. Deze week indicatoren over bitcoin handelsvolumes, BlockFi en Grayscale.

Handelsvolumes

De eerste interessante metric komt vandaan bij de medeoprichters van Glassnode. Ze laten in de grafiek zien wat de verhouding is tussen het handelsvolume op de spotmarkt en die van de derivatenmarkt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De spotmarkt is de plek waar een gemiddelde handelaar zijn bitcoin aankoopt: Coinbase, Binance, Bitonic of Bitvavo. De derivatenhandel is meer voor professionele beleggers die financiële producten gebruiken om blootgesteld te zijn aan bitcoin (of om met optie- of futurecontracten risico’s af te dekken).

Onderstaande grafiek laat de ratio zien tussen deze twee volumes (spot en futures). Het lijkt alsof er een nieuwe reversal komt van de trend, die de afgelopen maanden vaak positief uitpakte voor de prijsontwikkeling van bitcoin.

Deze indicator over Bitcoin futures en spotmarkt voorspelt prijsstijging

Grayscale

Anderzijds is er rondom de handel van het Bitcoin Trust van Grayscale (GBTC) ook iets opmerkelijks te melden. Waar het fonds van Barry Silbert in het laatste kwartaal van 2020 enorm groeide, staat het al een geruime tijd stil.

Cryptoquant laat zien dat vanuit Grayscale geen nieuwe bitcoin uit de markt wordt opgekocht om aan de vraag van haar klanten te kunnen voldoen.

Dit heeft waarschijnlijk alles te maken met de komst van drie succesvolle Canadese ETF’s en de negatieve premium die dit veroorzaakte op de aandelen van het GBTC-fonds. Ook lijkt er een Amerikaanse ETF aan te komen, wat investeerders wellicht tegenhoud in om geld in het Trust te stoppen.

Een ETF heeft enkele voordelen ten opzichte van GBTC, waaronder dus het feit dat er geen premium op de prijs kan ontstaan.

Deze indicator over Bitcoin futures en spotmarkt voorspelt prijsstijging

BlockFi

Opmerkelijk genoeg lijkt er ook bij BlockFi een rem te zitten in de groei. Het dashboard van CryptoQuant laat zien dat de ‘inflow’ aan het afnemen is. Ook zijn er veel minder deposits naar het leenplatform, zoals onderstaande grafiek laat zien.

Het kan er mee te maken hebben dat BlockFi onlangs haar rentetarieven verlaagde, waardoor het minder aantrekkelijk is voor bitcoin bezitters om hun cryptovaluta af te geven in ruil voor een kleine vergoeding.

Het zegt niet per se iets over de prijsontwikkeling. Hoewel er minder bitcoin opgesloten zit op het leenplatform, kan het net zo goed betekenen dat men de bitcoin liever in eigen beheer houdt.

Deze indicator over Bitcoin futures en spotmarkt voorspelt prijsstijging

Stablecoins

Tot slot een grafiek over de hoeveel bitcoin die op beurzen staat (uitgedrukt in dollars) gedeeld door het aantal stablecoins dat de exchanges in kas hebben. Als dit getal laag staat, zou je kunnen stellen dat er veel fiatgeld langs de zijlijn staat om in te stappen.

Als de ratio tussen bitcoin en stablecoins toeneemt, zou je kunnen stellen dat men de Tethers, USDC’s en andere stablecoins aan het omzetten is naar bitcoin.

Het lijkt erop dat er een trend reversal aan het onstaan is: de ratio lijkt langzaam te gaan oplopen. Betekent dit ook dat er een nieuwe prijsstijging aan zit te komen?

Deze indicator over Bitcoin futures en spotmarkt voorspelt prijsstijging

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!