Instagram influencer betrokken bij diefstal van $2,5 miljoen aan Bitcoin

Instagram influencer Jay Mazini riskeert een celstraf van 20 jaar. De Amerikaanse autoriteiten verdenken hem van internetoplichting, witwassen en valsheid in geschrifte.

Bitcoin fraudezaak

Mazimi, echte naam Jebara Igbara, heeft meer dan één miljoen volgers op het sociale medium. Hij hield zijn volgers voor dat ze 3,5% tot 5% winst konden maken als ze hem Bitcoin zouden sturen. Hij zou de premium en de marktwaarde overmaken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hij heeft daarmee 2,5 miljoen dollar aan Bitcoin verzameld, maar hij heeft zijn volgers nooit de winst uitgekeerd. Uit bankgegevens blijkt bovendien dat Igbara ook bancaire transacties heeft vervalst om zogenaamd te bewijzen dat het geld was overgemaakt. In werkelijkheid had hij amper geld op zijn bankrekening staan.

In het arrestatiebevel staat onder meer dat hij één van zijn slachtoffers beloofde op 7 januari 2021 $195.700 te betalen in ruil voor 5.049 Bitcoin.

Een van de gedupeerden stuurde hem een Whatsapp met de vraag: “Je stuurt mij een ontvangstbevestiging voordat ik de bitcoin naar je opstuur?”

Igbara antwoordde: “Ja, natuurlijk, ik stuur een ontvangstbewijs.” De gedupeerde stuurde bitcoin op, maar kreeg geen dollars terug. De influencer verschuilde zich vervolgens achter allerlei smoesjes. Zo zou de betaling meerdere malen vertraagd zijn.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie doet nog verder onderzoek naar de zaak. In Amerika kan dit misdrijf resulteren in een maximale celstraf van 20 jaar, mits de schuld van Igbara is bewezen.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
fraude

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...