Deze man kocht in 2010 twee pizza’s voor 10.000 bitcoin

Vandaag is het Bitcoin Pizza Day, een feestdag in de bitcoinwereld! Op 22 mei vond namelijk een beroemde bitcoin transactie plaats.

Bitcoin Pizza Day

22 mei staat bekend als Bitcoin Pizza Day. Het is de dag dat computerprogrammeur Laszlo Hanyecz twee pizza’s afrekende met bitcoin. Voor de lieve som van 10.000 BTC ontving hij twee pizza’s van Papa John’s Pizza.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tegen de huidige marktprijs zijn deze pizza’s ~300 miljoen dollar waard (vorig jaar nog $360 miljoen overigens). Het was direct al een opmerkelijke transactie. Want vrij snel daarna ging de prijs van één bitcoin namelijk door de één Amerikaanse dollar heen, waardoor de pizza’s toen al $10.000 vertegenwoordigden.

Leuke weetjes:

  • De 10.000 BTC was op het moment van aankoop slechts $41 waard.
  • Laszlo Hanyecz moest vier dagen wachten voordat hij zijn pizza’s kreeg. Zijn officiële bericht dateert van 18 mei.
  • In 2018 werd Hanyecz de eerste persoon die een pizza kocht via het Lightning Network. Destijds betaalde hij slechts 0,00649 BTC.

De vraag en de uiteindelijke deal uit 2010 staan nog allemaal online bij bitcointalk. Het forum waar bitcoiners met elkaar in discussie gingen over bitcointechnologie en andere onderwerpen. Dit was de eerste echte grote transactie met de munt.

Hanyecz postte als volgt op het forum:

“Ik betaal 10.000 bitcoins voor een paar pizza’s .. misschien wel 2 grote, zodat ik wat over heb voor de volgende dag. Ik hou ervan om de leftovers van een pizza te hebben voor de dag erna … Laat het me weten als je geïnteresseerd bent, dan kunnen we een deal bedenken.”

Deze man kocht in 2010 twee pizza’s voor 10.000 bitcoin
De beroemde post op bitcointalk

Pizza eten

Interessant genoeg is deze dag niet direct omarmd als een feestdag. Pas vanaf 2014 is Bitcoin Pizza Day ontpopt als feestdag. Destijds publiceerde de New York Times een artikel over de transactie, waarna het als een lopend vuurtje rondging.

Jeremy Sturdivant (ook wel bekend als jercos) ontving overigens de 10.000 bitcoin en regelde de fiatbetaling met de pizzatent. Bekend is dat hij de 10.000 bitcoin ook weer vrij snel heeft uitgegeven. Hij zegt nu achteraf: ‘Het is de bedoeling dat je geld uitgeeft. Het kwam weer snel in de economie terecht.’

Naar eigen zeggen gaf hij de bitcoins uit toen deze samen ongeveer $400 waard waren. Hij vervolgde:

“Natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die bitcoins hamsteren, proberen rijk te worden, en nogal wat mensen zijn behoorlijk rijk geworden. Maar dat had niet gekund zonder de economische groei van bitcoin. Bitcoin is bedoeld om mee te betalen, net zoals een PayPal of Stripe.”

Deze man kocht in 2010 twee pizza’s voor 10.000 bitcoin
De 2 pizza’s

Traditiegetrouw eten veel bitcoiners op deze dag pizza. Gaan jij dat ook doen?

Also read




Bitcoin Focus: Bitcoinoplossingen voor wereldproblemen

 





Rekt Capital: “Death Cross suggereert dat het ergste nog moet komen voor bitcoin”

 

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...