Directeur centrale bank Brazilië positief over bitcoin, maar vindt CBDC beter

Fabio Araujo, de directeur van de Centrale Bank van Brazilië, heeft goede woorden over voor bitcoin. Hij noemt het een financiële innovatie die aanleiding heeft gegeven tot nieuwe essentiële producten.

Centraal bankier over bitcoin

Araujo noemde als voorbeeld de rol van bitcoin bij het ontstaan ​​van het concept van Web3. Hoewel dit erg ver van bitcoin af staat, vertelt de centraal bankier dat het een trigger was voor rechtsgebieden om onderzoek te doen naar Central Bank Digital Currency’s (CBDC).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarbij komt wel direct de kat uit de mouw: niet zo zeer de kernpunten van decentraal, schaars en apolitiek geld, maar vooral het digitale karakter van bitcoin trekt de aandacht.

Toch onthult de directeur dat de bank meer dan tien jaar geleden al naar de eigenschappen van bitcoin keek.

“We begonnen er meer en meer naar te kijken na 2009, toen bitcoin gelanceerd werd. Het brengt proof-of-work (PoW), wat van fundamenteel belang is voor de diensten die Web3 biedt.”

Wederom kun je je afvragen of Araujo de materie echt snapt. Het is zeer onwaarschijnlijk dat ze in de beginjaren al met bitcoin bezig waren, gezien de bitcoincommunity zich beperkte tot een select groepje cryptografen op een mailinglijst en online fora. En proof-of-work is iets dat bitcoin uniek maakt, niet zo zeer web3.

Volatiel, dus CBDC

Araujo sluit de mogelijkheid uit bitcoin daadwerkelijk als valuta gaat worden gebruikt. Hij noemt de volatiliteit als grootste nadeel. Daarom komt hij met een CBDC op de proppen, “omdat het de volatiliteit elimineert en werkt als een betalingsoplossing.”

Hij bevestigt dat zijn bank onderzoek doet naar centrale bankengeld. Ze hopen in 2024 de eerste resultaten te hebben. Er is een test-project gestart dat in 2023 klaar moet zijn.

In Brazilië neemt de interesse in bitcoin intussen gewoon toe, ondanks de deels sceptische houding van de centraal bankier. De internetbank Nubank verwelkomde in nog geen maand na de lancering van een cryptoplatform maar liefst 1 miljoen gebruikers.

Ook het Mexicaanse Bitso zou naar verluidt al 1 miljoen Braziliaanse gebruikers hebben.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBrazilië