Directeur van Visa noemt Bitcoin ‘digitaal goud’ en zet deur open voor integratie

Directeur van Visa zet de deur open voor bitcoin (BTC). In gesprek met aandeelhouders geeft Alfred Kelly aan dat hij uitkijkt naar het integreren van bitcoin en andere cryptocurrency’s in het ecosysteem van VISA.

Visa ondersteunt momenteel naar eigen zeggen al meer dan 160 valuta.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Digitaal goud

Kelly zegt in zijn presentatie wel iets opmerkelijks: Visa behandelt digitale assets met name als digitaal goud: ”Ze worden voornamelijk gebruikt als asset en niet gebruikt om mee te betalen.”

Wanneer dat omslaat en er spraken is van een veel gebruikt betaalmiddel, dan wil het bedrijf uiteraard kijken hoe zij daar aan mee kunnen doen. In de praktijk is het dan vooral de vraag of ze niet te laat zijn: er worden tal van (betaal)oplossingen gebouwd waar je geen kaart van Visa voor nodig hebt.

Bitcoin industrie

Visa is overigens wel al actief in de industrie. Het heeft samenwerkingen met bedrijven als Crypto.com, Blockfi, Bitpanda en Fold. Hierdoor kunnen gebruikers makkelijker bitcoin kopen en aankopen doen met BTC. In dit geval spelen stablecoins ook een rol.

Waar zij op mikken is het veiliger maken van betalingen. Een bitcoin transactie is echter per definitie veiliger zonder Visa (een derde partij) dan met. Waarom zou je het netwerk van Visa gebruiken? Het lijkt vooral te gaan om wegen tussen klant en bijvoorbeeld broker. Daar kan de betaalverwerker een rol spelen.

Central Bank Digital Currency’s

Uiteraard kijkt Visa ook naar stablecoins en toekomstige central bank digital currency’s (CBDC’s). Kelly: ”Stablecoins en CBDC’s hebben de potentie om gebruikt te worden als betaalmiddel, net als andere fiat valuta. We zien digitale valuta die draaien op een publieke blockchain als extra netwerken.”

Hij benadrukt: ”We zien deze netwerken allemaal als onderdeel van onze netwerkstrategie.”

BTC als alternatief

Bedrijven als Visa en Mastercard houden de ontwikkelingen in deze industrie goed in de gaten en proberen daar waar het kan er tussen te springen als ‘oplossing’. Maar vaak zijn dit soort partijen ook onderdeel van het probleem.

Een recent voorbeeld is de situatie bij PornHub. Mastercard en Visa ondersteunen geen betalingen meer naar dat platform. Alle acteurs, actrices en aanverwanten konden ineens geen geld meer ontvangen. Bitcoin is hiervoor een ideale oplossing: je kunt gratis een adres aanmaken. Die kun je delen met je klanten en that’s it: je bent aangesloten op een wereldwijd betaalnetwerk zonder censuur.

Poll

Zou jij met bitcoin willen betalen met een betaalkaart van Visa?
Lees meer over:
Bitcoin nieuwsVisa

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...