Dit is hoe je super goedkoop Bitcoin van een beurs af kunt halen

1058 totale weergaven

Beurzen zijn een belangrijk middelpunt in het Bitcoin ecosysteem. Hoe haal je goedkoop je geld van een beurs? Beurzen en brokers verdienen geld door het faciliteren van transacties en opnames. In dit artikel vind je een paar handige tips over hoe je goedkoper geld opneemt van beurzen.

‘Dure’ Bitcoin

Onlangs kreeg ik een uitbetaling binnen in cryptogeld. Helaas kon het niet in bitcoin (BTC), en dus liet ik het maar binnenkomen als Ether (ETH). Het ging om een bedrag van $200, wat ik naar mijn Binance account liet sturen. Ik wilde er immers graag direct omzetten naar bitcoin, om dat dan van de beurs af te halen en naar eigen beheer te sturen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het omwisselen van Ether naar BTC was niet zo’n probleem. Binance is liquide genoeg, en zo kreeg ik al snel mijn $200 omgezet naar bitcoin. Toen begon het probleem: de opnamekosten.

Dit is hoe je super goedkoop Bitcoin van een beurs af kunt halen

Een opname vanaf Binance kost voor mijn account 0.0005 BTC. Omgerekend was dit ongeveer $15, wat neer komt op 7,5% van mijn totale bedrag. Ongekend, en ik laat mij die sats niet zo makkelijk afpakken. Doordat ik mijn Bitcoin niet via deze platformen koop, had ik daar nooit echt bij stil gestaan. Maar het zette mij aan het denken. Hoe duur is het allemaal?

  • Binance: 0,005 BTC
  • Bitmymoney: 0.0003 BTC
  • Bitvavo: 0,0002 BTC
  • Bl3p:  0.0003 BTC
Dit is hoe je super goedkoop Bitcoin van een beurs af kunt halen

Conclusie: om Bitcoin in eigen beheer te krijgen, betaal je al snel $10-$15 met de huidige koers.

‘Goedkope’ Bitcoin

Iedereen die bekend is met Bitcoin, weet dat dit goedkoper moet kunnen: via het Bitcoin Lightning Netwerk. En toevallig is er één grote beurs die dit aanbiedt, namelijk Bitfinex.

Jaren geleden had ik hier eens een account aangemaakt en had er ook al jaren niet meer ingelogd. (Vandaar dat ik de Ether ook naar Binance liet sturen.) Maar dit was de reden om weer eens in te loggen. Ik wilde namelijk zo goedkoop mogelijk mijn bitcoin in mijn eigen wallet krijgen.

De volgende stap was: mijn $200 op een goedkope(re) manier van Binance afhalen. Gelukkig zijn daar wel trucjes voor: altcoins. You hate them, you love them. In dit geval heeft deze Bitcoin maximalist even voor 10 minuutjes gebruik gemaakt van een (willekeurige) altcoin. Een altcoin die nagenoeg gratis te versturen is, zoals IOTA of Cardano.

Op Binance heb ik mijn Bitcoin omgezet naar IOTA/ADA en deze gestuurd naar Bitfinex. Vervolgens heb ik deze daar weer omgezet naar Bitcoin en vervolgens de LNX. Dit is het bedrag dat aangeeft hoeveel bitcoin je via Lightning kunt versturen.

Dit is hoe je super goedkoop Bitcoin van een beurs af kunt halen


Zo gezegd, zo gedaan. Vanaf Bitfinex kon ik nu een invoice naar mijn eigen Lightning node toe sturen. Zo kreeg ik mijn $200 netjes in bitcoin uitbetaald via Lightning. Hoe gaaf is dat!

Lang verhaal kort: op Binance ruilde ik mijn ETH om naar 0,00514 BTC, kwam erachter dat dat duur was en wisselde het voor ADA. Vervolgens stuurde ik dit naar Bitfinex en ruilde de ADA daar weer om naar sats, 0,00508 BTC om precies te zijn. Deze actie kostte mij in totaal dus 0.00006 BTC, wat gelijk staat aan iets meer dan $2. Dit kon ik eenvoudig vanaf Bitfinex naar mij eigen Lightning node sturen tegen nagenoeg geen kosten. Lightning betalingen zijn immers snel en goedkoop.

Opname via Lightning

Na de bevestiging van de opname via de mail, stond binnen luttele seconden de ~$200 aan BTC in mijn eigen (hot) wallet. Fluitje van een goedkope cent!

Dit is hoe je super goedkoop Bitcoin van een beurs af kunt halen

Moraal van het verhaal: ik had gewoon mijn ETH direct naar Bitfinex kunnen laten sturen, maar de échte oplossing ligt bij Lightning. Beurzen die Lightning integreren staan duidelijk een stapje voor op de rest. Gelukkig komt Kraken in de eerste helft van 2021 met een Lightning-integratie en hopelijk volgen er nog veel meer, waaronder Binance.

Het is een praktijkvoorbeeld van een manier waarop een disruptieve en innovatieve technologie er voor zorgt dat ‘oude’ infrastructuur simpelweg wordt achterhaald. Bitcoin is het spaarmiddel, Lightning is het betaalmiddel.

Lees meer over:
BTClightning