Dit is waarom een recessie vanaf de zomer van 2023 onafwendbaar is

Dit is waarom een recessie vanaf de zomer van 2023 onafwendbaar is

De Amerikaanse Federal Reserve voert momenteel een ware oorlog tegen de inflatie met de meest agressieve renteverhogingen sinds de jaren 70 van de vorige eeuw. Inmiddels is het ze gelukt om de inflatie wat omlaag te drukken, maar de vraag is ten koste van wat. Vrijwel alle analisten zijn het er momenteel over eens dat er een recessie aankomt.

Maar je kent waarschijnlijk het gezegde: "Zelfs een kapotte klok duidt tweemaal daags de juiste tijd aan."

Het is de kunst om te voorspellen WANNEER die recessie precies uitbreekt en hoe diep we zullen gaan. Dat is wat we vandaag gaan doen voor bitcoinmagazine.nl.

Wat is een recessie?

Voordat we daarmee beginnen is het belangrijk om tot een soort definitie te komen. Wat is een recessie eigenlijk? In de meeste economische handboeken definieert men een recessie als een periode van twee achtereenvolgende kwartalen van negatieve BBP-groei.

Dat is mij te eenvoudig. Het is beter om een zogenaamde holistische benadering te kiezen en de economie als geheel te beoordelen. Uiteindelijk drijft een economie op consumptie, arbeid en bedrijfsactiviteit. Dat zijn drie begrippen die een sterke samenhang met elkaar hebben en ons veel kunnen vertellen over de gezondheid van de economie.

De werkloosheid is met 3,7 procent historisch laag in de Verenigde Staten, maar langzaam kruipen verschillende belangrijke economische indicatoren de verkeerde kant op. Laten we dat eens nader onder de loep nemen.

De wereldwijde kredietimpuls

Eén van mijn favoriete macro-economische indicatoren om de gezondheid van de economie te peilen is de wereldwijde kredietimpuls. Deze indicator meet de mate van verandering in de kredietcreatie binnen de non financiële sector.

In gewone mensentaal: de verandering in de hoeveelheid leningen die huishoudens en bedrijven momenteel afsluiten.

Dit is een krachtige manier om de gezondheid van de economie te meten, omdat een toename van de leningen betekent dat individuen en bedrijven meer te besteden hebben en vertrouwen hebben in de economie. Een hogere kredietimpuls zorgt over het algemeen voor economische groei.

Dit is waarom een recessie vanaf de zomer van 2023 onafwendbaar is

De blauwe lijn in de bovenstaande grafiek vertegenwoordigt de kredietimpuls voor de vijf grootste economieën ter wereld. Vanaf het begin van 2022 is deze in sneltreinvaart onder het vriespunt gedoken.

Belangrijk om te zien is dat de oranje lijn - die de winsten van S&P 500 bedrijven vertegenwoordigt - de blauwe lijn vaak volgt. Als de kredietimpuls stijgt, dan stijgen de winsten van de grootste bedrijven van de Amerikaanse economie en andersom.

Op dit moment hebben we dus te maken met een ware ineenstorting van de kredietimpuls. Over het algemeen duurt het 12 maanden voordat de bedrijfswinsten (oranje lijn) op veranderingen van de kredietimpuls (blauwe lijn) reageren.

Op basis van de extreme daling van de kredietimpuls, zijn de vooruitzichten voor de Amerikaanse economie op dit moment niet fraai. De verwachting op basis van deze indicator is dat bedrijven vanaf Q1/Q2 een negatieve winstgroei moeten rapporteren en dat niet lang daarna de recessie begint.

Wat betekent een recessie voor bitcoin?

Een recessie betekent over het algemeen weinig goeds voor financiële assets. We hopen met z'n allen al maanden op een zogenaamde koerswijziging (pivot) van de Federal Reserve. Dat zou de nieuwe bullmarkt moeten starten.

Daarmee vergeten we echter dat de Federal Reserve alleen van koers wijzigt en de rente verlaagt als de pleuris uitbreekt. Om te illustreren dat een recessie en een koerswijziging van de Federal Reserve in eerste instantie geen goed nieuws is, verwijs is graag naar de onderstaande tabel.

Dit is waarom een recessie vanaf de zomer van 2023 onafwendbaar is

In het verleden is de markt na de start van een recessie en een koerswijziging van de Federal Reserve met gemiddeld 28,3 procent naar beneden gedoken. De absolute bodem van een bearmarkt volgde gemiddelde pas 14 maanden NA de koerswijziging van de Federal Reserve.

Op basis daarvan lijkt het erop dat het ergste nog moet komen. Ben jij geïnteresseerd in dit soort analyse en lees je hier graag meer over? Dan heb ik goed nieuws. Op thomderks.substack.com staat op dit moment een uitgebreide analyse klaar over dit specifieke onderwerp.

In deze analyse pak ik er naast de kredietimpuls nog vier andere indicatoren bij en schrijf ik uitgebreid over de keuzes die ik in mijn portfolio maak om mij voor te bereiden op de aanstormende recessie. Overigens is het abonneren op de nieuwsbrief helemaal gratis en schrijf ik maandelijks ongeveer vier tot vijf edities.

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan