Do Kwon moet in Montenegro eerst straf wegens neppaspoort uitzitten

De minister van Justitie van Montenegro, Marko Kovac, vertelt tijdens een persconferentie dat zowel de VS als Zuid-Korea om de uitlevering van Do Kwon hebben gevraagd.

Strafblad loopt op

Kwon is de oprichter van TerraForm Labs. Hij zag in 2022 zijn Luna-imperium instorten toen de algoritmische stablecoin TerraUSD (UST) de peg met de Amerikaanse dollar verloor en alles als een kaartenhuis instortte.

De Zuid-Koreaan vluchtte naar Servië toe, een land waar zijn thuisland Zuid-Korea geen uitleveringsverdrag mee had. Hij kwam uiteindelijk in Montenegro terecht, waar hij op het vliegveld onderweg naar Dubai werd opgepakt. Nu deelt Kovac dat zowel de VS als Zuid-Korea om de uitlevering van van Kwon vroegen.

Kwon werd vorige week samen met zakenpartner Han Chang Joon gearresteerd op het vliegveld in Podgorica, de hoofdstad van Montenegro. Uitleveringsprocedures zullen pas plaatsvinden nadat een aparte zaak wegens vervalsing van identiteitsdocumenten is afgerond, zo vertelt Kovac.

“De voorrang wordt gegeven aan de gerechtelijke procedures die in Montenegro worden gevoerd. Als ze worden veroordeeld voor het strafbare feit van het vervalsen van identiteitsbewijzen, wordt pas verwacht dat ze worden uitgeleverd nadat ze hun gevangenisstraf hebben uitgezeten.”

Daarmee is wel duidelijk dat Kwon zich verder in de nesten heeft gewerkt in zijn poging om andere straffen te ontlopen.

Singapore, Korea, VS, Montenegro

Kovac zei dat hij geen officieel uitleveringsverzoek uit Singapore had ontvangen. Hij is wel op de hoogte van berichten in de media over de procedures die in het Aziatische land lopen. Terraforms was immers gevestigd in Singapore.

De VS is op haar beurt op zoek naar Kwon omdat hij zich met zijn “fraude” opmerkelijk veel richtte op Amerikaanse investeerders. Zuid-Korea is logischerwijs ook op zoek naar de staatsburger. En ook Montenegro heeft zogezegd plannen met Kwon.

Kovac voegde er aan toe dat de VS en Zuid-Korea allebei om Kwon’s laptops en andere apparaten hebben gevraagd. Ze vermoeden dat ze cryptocurrency’s of ander potentieel bewijs zouden kunnen vinden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad