Video: Do Kwon en Han Chang-joon verlaten de Montenegrijnse rechtbank geboeid

Update: Do Kwon en Han Chang-joon zijn te zien op een video bij een rechtbank in Montenegro. Beide heren worden verdacht van verschillende zaken.

Je ziet de video hieronder:

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken van Montenegro, Filip Adzic, was Kwon een van de meest gezochte voortvluchtigen ter wereld. Hij zou in het bezit zijn geweest van valse documenten toen hij werd aangehouden. De Montenegrijnse autoriteiten zijn nog bezig om zijn identiteit te bevestigen.

Maar het lijkt er op dat de (voormalig) bitcoin whale is gepakt. Do Kwon had ambitieuze plannen. Hij wilde onder andere honderdduizenden bitcoin kopen om zijn stablecoin (TerraUSD) mee te dekken. Hij was goed onderweg en smeet met miljarden om BTC te kopen. Op een zeker moment had zijn Luna Foundation ruim 80.000 bitcoin in kas. Maar het kaartenhuis stortte in elkaar. Hij moest zijn bitcoin verkopen en Do Kwon verdween uiteindelijk van de radar.

Het Terra-ecosysteem stortte vorig jaar mei in elkaar, toen LUNA en een andere munt genaamd TUSD plotseling sterk in waarde daalden. Dit veroorzaakte een schokgolf in de markt voor digitale activa en leidde tot grote verliezen voor beleggers. De prijs van Bitcoin daalde ook als gevolg van de crisis. Dit was in 2022 het startsein voor een hoop extra onrust op de cryptomarkt.

Zuid-Koreaanse autoriteiten begonnen een strafrechtelijk onderzoek naar het instorten van het Terra-ecosysteem en deden een inval in het huis van Kwon. Ze vaardigden ook een arrestatiebevel uit voor hem en vroegen Interpol om hem op te sporen. Kwon werd beschuldigd van het overtreden van de effectenwet en het plegen van fraude.

Vorige maand diende ook de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een klacht in tegen Kwon bij de rechtbank in New York. De SEC beweerde dat Kwon een miljardenfraude heeft begaan met LUNA, TUSD en andere tokens (die mogelijk worden gezien als effecten).

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...