Documentaire: Bitcoin Diploma’s in El Salvador

Het kan soms lastig zijn om te volgen wat er in El Salvador omtrent bitcoin gebeurt als je er niet zelf bent (geweest). Er gaan tal van verhalen rond, maar soms wil je de adoptie zien plaats van 'erover lezen'. Betaalverwerker IBEX Mercado heeft een documentaire gemaakt over Bitcoin Diploma's in het land.

Bitcoin documentaire

De titel is: "A sly, roundabout way". Daarmee verwijzen de bitcoiners naar Friedrich von Hayek. In zijn ogen zal geld altijd bleef ontwikkelen, totdat de overheid de ontwikkeling van geld stopzetten. In plaats daarvan wordt geld alleen maar slechter en slechter, in zijn ogen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De enige manier om geld weer beter te maken is, is door het uit de handen van de overheden te halen. Dat kan alleen via "a sly, roundabout way".

Saillant detail: deze uitspraken kwamen uit 1984. Nu, bijna veertig jaar later, is de parallel met bitcoin heel groot.

In iets meer dan een half uur zie je het verhaal van de onder andere IBEX en Mi Primer Bitcoin.

Bekijk de hele documentaire hier:

Samenvatting

De aflevering begint met een verhaal van een El Salvadoraan:

"Ik denk dat adultcentrisme in het huidige financiële systeem diep is ingeworteld in het idee dat jongeren niet kunnen groeien en meer kunnen leren. Het systeem laat dat niet toe."

Jonathan Lopez, een Salvadoraanse student, knutselt intussen zijn bitcoin node in elkaar. "Maar weinig mensen weten hoe ze kunnen sparen op een spaarrekening, hoe ze kunnen investeren of een lening kunnen krijgen of een creditcard kunnen krijgen."

"Hoe kan ik mijn leven 'managen' als ik geen financiële educatie heb?"

Vervolgens wordt de link gemaakt met bitcoin. Want de non-profit organisatie My First Bitcoin geeft lessen aan de jonge Salvadoraanse generatie.

"Bitcoin geeft mij de volledige controle over mijn geld. Ik leer er steeds more over, van nodes tot hardware wallets."

Ook komt Bitdriver Napoleon Osario aan het woord.

"Ik was op zoek naar financiële vrijheid. Banken willen je altijd tegenhouden als je geld wilt opnemen. Bitcoin bevrijdt je daarvan."

Osario is docent bij Mi Primer Bitcoin. Terwijl hij zijn garnalen-ceviche met bitcoin (via lightning) betaalt, vervolgt hij:

"El Salvador loopt een stap voor op ieder ander land in de wereld. De pinautomaten maken het voor iedereen makkelijker om aan bitcoin te komen."

"Naast dat ik acht taxi's heb onder de naam Bitdriver, geef ik ook les over bitcoin. We leren mensen hoe ze bitcoin kunnen ontvangen. Als mensen erover horen, noemen ze direct de daling van de prijs. Maar als ze de realiteit over bitcoin horen, dan verdwijnt dat. Educatie is heel belangrijk."

Bitcoin in curriculum

Dit is waar de Bitcoin Diplomado in beeld komt. Na enkele tussenstapjes bij verhalen van andere locals komen we in San Marcos terecht. Er is daar een school waar bitcoin in het curriculum is gestopt. Met de hulp van My First Bitcoin en IBEX Mercado krijgen tientallen studenten échte bitcoinles.

Docenten Rául en Gloriana vertellen:

"Er is een kans om ze kwalitatieve educatie te geven over iets dat enorm nieuw én belangrijk voor de mensheid is. Het is goud dat wij dat op deze school in ons land mogen lesgeven."

Studenten leren over de halving, over private en public keys, over bitcoin als protocol maar ook als valuta en ga zo maar door. Ook doen ze betalingen met een non-custodial wallet en krijgen ze een diploma na deze tiendelige lessenserie.

Osario sluit af met de woorden:

"Ik wil geen kritiek hebben, maar ik focus op de educatie van de jeugd. Want als we allemaal kritiek hebben op de adoptie, wie gaat dan het werk doen?"

Lees ook het verhaal over MyFirstBitcoin op Bitcoin Focus! We spraken al eens met Alejandro, een van de andere docenten bij de non-profit.

Wil je nog meer videomateriaal zien? Check ook de documentaire die wij iets meer dan een jaar geleden zelf maakten in El Salvador.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze mobiele Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador