Europese Centrale Bank vraagt om input over digitale euro

Christine Lagarde, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), vraagt om input van Europeanen voor een nieuwe euro.

Volgens Lagarde zit het proces voor een volledig digitale euro (of een central bank digital currency) nog in de verkenningsfase. De ECB startte recentelijk met een openbare raadpleging waar ‘we’ input kunnen geven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Wat wil jij?

Tijdens dit proces wil men bijvoorbeeld graag horen of mensen een digitale euro uberhaupt wel zien zitten. Ook kijkt de centrale bank naar de voorkeuren voor het gebruik van geld: digitaal of contant?

De vraag is natuurlijk wat ze met uiteindelijk met die input doen. Een manier van feedback geven is bijvoorbeeld eens kijken naar een munt die het allemaal anders doet, zoals bitcoin. Maar goed, terug naar de nieuwe euro…

De digitale euro

De Europese Centrale Bank is net als de rest van de wereld druk in de weer om door de huidige crisis te komen. Lagarde: ”Nu Europeanen steeds vaker kiezen voor een digitale oplossing voor betalingen, sparen en investeren moeten we ons voorbereiden op een digitale euro.”

De bankier was eerder nogal stellig over de mogelijk nieuwe munt: ‘Digitale euro is géén vervanging van contant geld’ aldus Lagarde (ECB)’. Voorlopig lijkt het erop dat er een fase komt waar mensen zowel de ‘oude’ als ‘nieuwe’ euro kunnen gebruiken.

Een nieuwe digitale euro is waarschijnlijk niets meer of minder dan wat we nu als de euro kennen. Het is oude wijn in nieuwe zakken. De ECB bepaalt nog steeds het monetaire beleid en je bent daarmee afhankelijk van wat er daar op kantoor gebeurd.

En erger nog: met een beetje pech bepaalt de ECB straks ook wie er wel en niet gebruik mag maken van hun nieuwe munt. Dat speelt tirannie en machtspelletjes in de hand. Met een central bank digital currency wordt een deel van de commerciële banken uit het systeem gewerkt.

Wil je liever meer lezen over bitcoin dan de euro? Lees dan: Bitcoin en ultiem eigenaarschap: baas over eigen geld.

Lees meer over:
CBDCECBeuro

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...