ECB onderzoekers: bitcoin mining verbod ”aannemelijk” vanwege CO2-uitstoot

Een verbod op bitcoin mining is één van de beleidsopties die Europa in handen heeft. Doorn in het oog is de CO2-uitstoot van bitcoin mining bedrijven. Die gebruiken namelijk elektriciteit voor hun mining machines en die consumptie ligt te hoog. Dat stellen onderzoekers van de Europese Centrale Bank in een nieuw onderzoeksartikel.

Proof-of-work doorn in het oog

Volgens de onderzoekers ligt het niet voor de hand dat de Europese beleidsmakers de uitstoot van bitcoin mining links laten liggen, terwijl er bijvoorbeeld wel maatregelen zijn tegen benzine – en dieselauto’s.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In het artikel wordt zelfs een vergelijking gemaakt: het proof-of-worksysteem van bijvoorbeeld bitcoin (en munten zoals monero) wordt vergeleken met auto’s die fossiele brandstoffen consumeren. Het alternatieve proof-of-stakesysteem wordt dan gezien als de vernieuwing, gelijk aan de opkomst van stekkerauto’s in Europa die qua uitstoot schoner zijn. Wat in het voordeel werkt is dat die systemen minder energie verbruiken. Daar staat onder meer tegenover dat alternatieve blockchainsystemen veel minder decentraal zijn ingeregeld met ruim minder knooppunten in het netwerk en minder liquiditeit.

In het artikel staat onder meer: ‘Overheden hebben de keuze om de crypto-versie van het elektrische voertuig te stimuleren (proof-of-stake en andere blockchain-consensusmechanismen) of om de crypto-versie van de fossiele brandstofauto te beperken of te verbieden (proof-of-work blockchain-consensusmechanismen)’.

In het artikel wordt de energieconsumptie van bitcoin en ether vergeleken met die van individuele landen, zoals Spanje, Nederland en Frankrijk. De korte conclusie: de consumptie ligt voor deze protocollen hoger dan voor elk van deze individuele landen.

Europa wil in 2030 55% minder CO2-uitstoot in vergelijking met 1990. De onderzoekers wijzen naar deze klimaatdoelstellingen en achten het “hoogst onwaarschijnlijk” dat ze proof-of-worksystemen zoals die bitcoin hanteert, buiten beschouwing gaan houden. Europa kan daarbij een heel set aan maatregelen nemen. Enkele opties:

  • Duurzaamheidsrapportages per individuele bitcoin miningbedrijf die actief is in Europa.
  • Opkopen van CO2-emissie certificaten om hun uitstoot op papier te vergroenen. Dat gebeurt al door energiebedrijven zoals Vattenfall, Shell en Total in Europa.
  •  Een CO2-belasting op bitcoin transacties. Het is de vraag hoe dat werkt, maar degenen die bitcoin versturen of ontvangen moeten dan extra belasting aftikken.
  • In een zwart scenario voor bitcoin miningbedrijven: een regelrecht verbod op proof-of-work mining zoals in China is doorgevoerd.

Europa is druk doende om de Markets in Crypto-assets (MiCA)-verordening af te ronden, een heel raamwerk aan nieuwe regels die cryptocurrency’s als asset én de industrie erom heen moeten gaan reguleren. Per 2025 moet deze verordening in werking treden en door de lidstaten uitgevoerd gaan worden. Het is geen richtlijn, maar een verordening dus landen hebben minder vrijheid om buiten de Europese regels te kleuren. Het is nog ongewis wat de MiCA betekent voor de bitcoinindustrie in Europa.

Duitsland en Ierland

Het minen van bitcoin is overigens een wereldwijde aangelegenheid. Het verbod in China heeft ertoe geleid dat bedrijven het land verlaten en op zoek gaan naar plekken met goedkope stroom. Bovendien wordt maar een klein percentage van de bitcoins gedolven. Duitsland is volgens onderzoekers van Cambridge goed voor 3,1% van de rekenkracht van het bitcoin netwerk en Ierland is goed voor 2,1% hashrate.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram
chat
, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...