ECB verhoogt rente voor tiende keer naar hoogste niveau ooit

ESMA

De koers van bitcoin maakte donderdag een klein sprongetje nadat de Europese Centrale Bank (ECB) een rentestijging bekend maakte.

Tiende rentestijging

Het was alweer de tiende opeenvolgende verhoging van het belangrijkste rentetarief. De ECB schrijft in een persbericht:

“Op basis van zijn huidige beoordeling is de Raad van Bestuur van mening dat de basisrentetarieven van de ECB een niveau hebben bereikt dat, indien voldoende lang gehandhaafd, een substantiële bijdrage zal leveren aan de tijdige terugkeer van de inflatie naar het streefcijfer.”

Alle de drie belangrijke rentetarieven van de ECB zijn met 0,25% verhoogd. Om precies te zijn gaat het om de basisherfinancieringsrente (in het kort de ‘refirente’), de depositorente en de marginale beleningsrente.

De depositorente staat nu op 4%, vergeleken met -0,5% in juni 2022. Destijds was de inflatie echter ongekend hoog, waardoor de centrale bank genoodzaakt was om in te grijpen.

Het huidige tarief komt nog steeds niet overeen met de inflatie, die volgens de Europese Centrale Bank in 2023 gemiddeld 5,6% zal bedragen. De verwachting is dat het in 2024 zal dalen tot 3,2%. De rente staat nu echter ook op het hoogste punt ooit. Op zijn top was dat in 2001 namelijk 3,75% en in 2008 nog kort 3,2%.

De centrale bank verwacht nu dat de economische groei in het eurogebied substantieel zal krimpen, tot 0,7% dit jaar en 1,0% in 2024.

Koers bitcoin

De koers begon drie dagen geleden op te veren vanaf een tijdelijk dal rond de $25.000. Inmiddels staat de prijs rond de $26.600, een stijging van ruim 6% sinds dinsdag.

ECB verhoogt rente weer met 0,25%, bitcoin stijgt licht naar $26.600

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsECBeuro

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...