Eén jaar geleden werd bitcoin een wettig betaalmiddel in El Salvador

Het is één jaar sinds de bitcoinwet in El Salvador van kracht ging. Op 7 september 2021 werd het digitale internetgeld voor de allereerste keer ooit een officieel betaalmiddel in een land.

Bitcoinwet

Sindsdien is er veel gebeurd. Maar ook vóórdat het zo ver was, gebeurde er veel. Drie maanden voordat de bitcoinwet van kracht ging, kwam president Bukele met de primeur.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op de Bitcoin2021-conferentie in Miami sprak hij de menigte in een videoboodschap toe. Samen met Jack Mallers van Strike hadden ze een meesterplan: bitcoin als 'legal tender' doorvoeren.

Met de enorme populariteit van president Bukele, was dit een eenvoudig klusje. Het wetsvoorstel werd opgesteld, naar het parlement gestuurd en binnen enkele dagen goedgekeurd. Drie maanden later, op 7 september, ging de wet van kracht.

Legal Tender-day

Op de desbetreffende dag werd de impact van de wet zichtbaar. Grote bedrijven deden direct mee. McDonalds, Starbucks, PizzaHut en Wendy's accepteerden allemaal bitcoin. Ook werden de Chivo-wallet en ATM's gelanceerd, waardoor de lokale bevolking gratis bitcoin kon ontvangen en omwisselen voor dollars.

Waarom koos El Salvador voor bitcoin? Het waren grofweg drie redenen:

  1. Het Centraal-Amerikaanse land gebuikte tot 2000 de colon, maar was alweer twee decennia afhankelijk van het beleid van Amerikaanse centrale banken; ze gebruiken de dollar.
  2. 70% van de bevolking had geen bankrekening. Een bitcoin wallet downloaden is zo gepiept.
  3. 25% van het bruto binnenlands product (bbp) was afkomstig uit het buitenland. Dit geld bij de familieleden van de diaspora krijgen was echter duur. MoneyGram en Western Union verdienden bakken geld, terwijl burgers 10% tot soms wel 20% van het bedrijf aan kosten moesten betalen.

Intussen heeft het land wel 2.381 BTC opgekocht uit de markt en is er ook een plan genaamd Bitcoin City aangekondigd. Men wil $1 miljard aan investeringen ophalen met Volcano Bonds, waarvan de helft rechtstreeks terug in bitcoin geïnvesteerd wordt.

Het IMF en de Wereldbank lieten zich kritisch uit over het plan, iedereen in het land kon gratis $30 aan bitcoin krijgen en non-profits zoals MyFirstBitcoin maakten furore. Bedrijven als Paxful, IBEX Mercado en OpenNode hebben hun plekje in de economie gevonden en de banken van het land zijn bezig met eigen bitcoinwallets.

Verder zijn er iedere week wel twee-drie meetups voor cryptofanaten en is het in El Zonte drukker dan ooit te voren.

Interviews en gesprekken

Gebuikt iedereen - nu een jaar later - bitcoin? Nee.
Heeft iedereen - nu een jaar later - een bitcoin wallet? Lang niet.
Gebruikt iedereen nu - nu een jaar later - bitcoin voor remittances? Verre van.

Op Bitcoin Focus kun je lezen hoe het er nu wél aan toe gaat. Redacteur Arnold sprak op marktjes met kooplui over hun kijk op bitcoin.

Maar toch kun je wél op bitcoin overleven, als je dat wilt. En ook zijn er allerlei bitcoinbedrijfjes en -initiatieven gestart. Tiankii en Torogoz zijn twee mooie lokale voorbeelden. Ook spraken we met Enrique van DienteZonte, een bitcointandarts.

Ben je even kwijt hoe het er een jaar gelen aan toe ging op 7 september? Kijk onze documentaire nog eens terug en geniet van een stukje bitcoinhistorie!

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador