Eerste bank integreert lightning door samenwerking met oud-cryptobaas van Facebook

Xapo Bank heeft het lightning netwerk geïntegreerd. Het is een samenwerking aangegaan met het gloednieuwe lightningbedrijf Lightspark.

Lightning in bank

Dit zijn misschien namen die allemaal niet veel zeggen, maar het is wel een samenwerking van enige omvang. Lightspark wordt bijvoorbeeld geleid door de voormalig Facebook-directeur David Marcus. Hij was een van de belangrijke pionnen achter het Libra (en later Diem)-project.

Xapo is op haar beurt een privébank en crypto-custodian die vanuit Gibraltar haar diensten aanbiedt.

Gebruikers van Xapo Bank kunnen nu direct kleine aankopen tot $100 betalen bij elke verkoper die lightning betalingen accepteert. Daarbij heeft lightning een voordeel: de transactiekosten zijn laag en je hoeft niet te wachten op bevestigingen in de blockchain, aldus een persbericht.

Met de integratie hoopt de cryptobank de kloof te overbruggen tussen traditionele markt en die van de cryptovaluta.

Bij de bank krijg je maar liefst 4,1% rente op Amerikaanse dollars op rekeningen met een depositogarantie van $100.000. Ze gaan ook rente aanbieden op bitcoindiensten, wat overigens het afgelopen jaar bij veel cryptolenders voor problemen zorgde.

Xapo-tijdlijn

Xapo begon in 2013 met een wallet, een dienst voor cold-storage custody en een reserve van 30.000 BTC. In Gibraltar kregen ze de licentie voor Virtual Asset Service Provider, waardoor ze onder dit framework konden uitbreiden

In 2017 verkocht het zijn institutionele tak aan cryptobeurs Coinbase. Het idee hierachter was dat ze zich konden gaan focussen op de particuliere markt. Intussen hebben ze een bankvergunning gekregen en zitten ze ingeplugd bij Visa, Mastercard en zelfs het SWIFT-netwerk.

Dit betekent dat het bedrijf rechtstreeks contact kan opnemen met correspondentbanken, niet via betalingsbedrijven of andere derde partijen. Ook heeft het toegang tot geldmarktrekeningen.

En nu dus ook het lightning netwerk, waarmee het naar iedereen in de wereld geld kan sturen binnen enkele seconden tegen nagenoeg geen kosten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwslightning