Eerste belangenclub Amerikaanse politieke partij accepteert Bitcoin donaties

Als je zou willen, kun je nu de Amerikaanse Republikeinse Partij steunen met een bitcoin donatie. Dat meldt Axios. De campagnetak van de politieke partij accepteert nu cryptovaluta. De commissie zet de ontvangen gelden echter wel direct om naar dollars.

Bitcoin donatie

In het verleden hebben verschillende individuele politieke kandidaten donaties in cryptovaluta geaccepteerd. Maar volgens Axios is er nu sprake van een primeur. Het National Republican Congressional Committee (NRCC) de eerste federale commissie van een politieke partij die bitcoin accepteert. Het geld wordt gebruik om campagnes mee te financieren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De NRCC is een groep van GOP-leden van het Congres die de kandidaten uitkiezen voor de Verenigde Staten voor het Huis van Afgevaardigden. GOP staat voor Grand Old Party, wat eigenlijk neerkomt op de Republikeinen. De groep biedt kandidaten financiële steun, assisteert ze op technisch vlak en helpt mee met allerlei activiteiten.

De NRCC zal naar verluidt BitPay gebruiken als betalingsverwerker om de donaties te ontvangen. Daarbij moet dus wel gezegd worden: alle bitcoin die binnenkomt wordt onmiddellijk omgezet in dollars, voordat ze op de rekening van de NRCC worden gestort.

Politieke donaties

Doordat ze direct de conversie doen, mag de NRCC donaties tot $10.000 aan sponsoring van individuele donoren accepteren. Daarmee overschrijden ze de limiet $100 per jaar die geldt voor donaties met cryptovaluta.

Republikein Tom Emmer, voorzitter van de NRCC, legt uit waarom ze deze op deze manier donaties ontvangen:

“We streven ernaar om alle mogelijkheden te benutten die onze missie helpt om de socialistische agenda van Nancy Pelosi te stoppen en de meerderheid van het Huis te heroveren. Deze innovatieve technologie zal de Republikeinen de middelen geven die we nodig hebben om te slagen.”

Het comité van Joe Biden accepteerde in 2015 al bitcoin donaties. Dit ging onder de naam Draft Biden 2016.

Ook Andrew Yang, voormalige Democratische presidentskandidaat, was een van de eerste individuele politici die cryptodonaties accepteerde. In juli 2018 accepteerde Yang bitcoin en een aantal andere cryptovaluta om zijn campagne te financieren.

Ook in Rusland zijn Bitcoin-donaties geen gekke gewaarwording. In februari berichtten we al dat Navalny in de loop der jaren meer dan 650 BTC aan donaties had ontvangen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
donatiepolitiek