Russische oppositieleider Navalny ontving 658 Bitcoin in donaties

De Russische oppositieleider Alexei Navalny ontving in totaal 658 bitcoin (BTC) aan donaties sinds december 2016. Als hij die BTC allemaal vast heeft gehouden heeft hij nu zo’n $32 miljoen (!) aan BTC. Dit jaar ontving hij ruim 6 bitcoin.

Russische disident

Navalny is de grote politieke tegenstander van Vladimir Putin. Navalny werd vergiftigd en lag hij voor vijf maanden in een Duits ziekenhuis, toen hij terug kwam in Rusland werd hij opgepakt. Dat leidde tot grote protesten in het land.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De campagne van Navalny accepteert sinds 2016 donaties in BTC. Volgens Decrypt is bitcoin een belangrijke tool om donaties te doen aan activisten. Grote kans dat je banktransactie er niet door komt, als degene die je wil steunen uberhaupt nog toegang heeft tot het Russische bankwezen.

Alex Gladstein van de Human Rights Foundation (HRF): ”Onder autoritaire regimes zoals die van Rusland heeft de regering controle over het hele banksysteem, maar ze hebben geen controle over bitcoin.”

Bitcoin

Het grootste gedeelte van de gedoneerde bitcoin staat niet meer op het originele adres, mogelijk heeft Navalny dus al een (groot) deel gebruikt. Dit jaar kreeg hij ook al meerdere donaties die gezamenlijk nu zo’n $300.000 waard zijn.

Volgens Gladstein is dit goede reclame voor BTC, het zorgt voor meer interesse in het opkomende geldnetwerk. De activist strijdt met de mensenrechtenorganisatie tegen autoritaire regimes en de ’the surveillance state’. Bitcoin past in dit straatje want het geef mensen de mogelijkheid een open betaalsysteem te gebruiken.

Gladstein: ”Mensenrechtenactivisten moeten over bitcoin leren voordat regeringen dit doen.” Dat kan ze een voordeel geven in hun strijd.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsRusland

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...