Einde voor Amerikaanse crypto-renteniers, Celsius gaat over op custody

Celsius stopt eind deze week met afsluiten van nieuwe contracten voor crypto-renteniers uit de Verenigde Staten. Alle Amerikaanse gebruikers kunnen geen nieuwe stortingen meer doen met het doel om een passief inkomen te krijgen.

Crypto-rente

Celsius is een van de bekendste geldschieters uit de industrie. Cryptobezitters kunnen hun geld bij het bedrijf stallen, om er vervolgens rente op te ontvangen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Voor Amerikaanse gebruikers gaat dit echter niet meer op. De cryptogeldschieter gaat nieuwe deposito's van Amerikaanse gebruikers automatisch overzetten naar een custody-account, in plaats een spaarrekening. Het komt er op neer dat Celsius niets met deze coins kan doen, behalve ze in bewaring nemen.

Het is daarbij van cruciaal belang is dat die rekeningen geen rente betalen, tenzij hun eigenaren geaccrediteerde beleggers zijn.

Alle deposito's die in lopende contracten zitten, krijgen nog wel normale rente uitbetaald. Momenteel is dat zo'n 5% op bitcoin.

Effecten?

Deze stap komt niet helemaal als een verrassing. De Amerikaanse toezichthouder van de effectenmarkt heeft al meerdere keren uitgesproken dat het allemaal eigenlijk niet binnen de bestaande regels past.

De procureur-generaal van New York stuurde bijvoorbeeld in oktober nog brieven naar bedrijven die rente aanbieden op cryptorekeningen. Nexo, dat niet in de Verenigde Staten is gevestigd, sloot in februari de deur voor Amerikaanse klanten die rente wilde verdienen.

Concurrenten zoals BlockFi worden steeds kritisch bekeken door Amerikaanse effectentoezichthouders. Volgens de regelgevers lijken de renterekeningen te veel op bankrekeningen, maar dan zonder de FDIC-verzekering. Daardoor zouden het in feite effecten zijn, zoals zoals aandelen, obligaties en opties dat ook zijn.

Kredietverstrekkers zoals Celsius reageren door te wijzen op het minuscule rendement van de gemiddelde Amerikaanse spaarrekening als een probleem dat ze hebben weten op te lossen. Helemaal als je de inflatie erbij pakt. Die is qua percentage stukken hoger dan de spaarrente (op 10Y treasuries).

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
bankBitcoin nieuwsrente