El Salvador lijkt klaar voor bitcoin wet, lancering overheidswallet op 7 september

El Salvador, het land dat per 7 september de bitcoin standaard implementeert, maakt de eerste stappen.

President Nayib Bukele laat via een tweet weten dat de bitcoin wallet ondersteund door de overheid klaar is voor lancering.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin wallet Chivo

De wallet die Chivo gaat heten is men niet verplicht om te gebruiken. Wel krijgen alle Salvadoranen die de app downloaden voor $30 aan bitcoin cadeau.

In een reeks tweets legt de president steeds de nadruk dat gebruikers een opt-in hebben op het gebruik van de bitcoin wallet als het gebruik van bitcoin zelf als betaalmiddel.

Alleen inwoners die geïnteresseerd zijn in het gebruiken van bitcoin voor handel of als spaarmiddel is de app een mogelijkheid. Binnen de app zelf is het gemakkelijk om van bitcoin te wisselen naar Amerikaanse dollars en andersom.

Ook toeristen en andere buitenstaanders kunnen de app gebruiken. Volgens de president kunnen werknemers in de toerisme fooien ontvangen via de app.

Een van de beloftes die Bukele doet: ze brengen géén commissie in rekening voor transacties met de Chivo, maar die kosten financieren ze via overheidsinkomsten.

Dus indirect betalen de niet-gebruikers ook voor gebruikers van de wallet.

Bitcoin als spaartechnologie

De Chivo wallet moet het gemakkelijk maken voor inwoners om te sparen en mee te doen aan de economie.

Met de app is het ook mogelijk om geld op te nemen, dit kan bij een van de 200 nieuwe bitcoin ATM’s die verdeeld geplaatst zijn op het land.

De lancering van de app gebeurd op dezelfde dag dat de nieuwe bitcoin wet officieel in gaat.

In juni was deze wet met een grote meerderheid goedgekeurd, nu bijna 90 dagen is bitcoin een erkend betaalmiddel in het land.

Alhoewel de nieuwe bitcoin wet voor behoorlijk wat opwinding heeft gezorgd in de bitcoin wereld zijn er nog altijd wat partijen sceptisch.

De Wereldbank keurde het verzoek voor hulp met de implementatie van de wet van El Salvador af.

Verder heeft de president Bukele behoorlijk wat kritiek ontvangen van onder andere het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!