El Salvador krijgt waarschuwing voor adoptie van bitcoin

De grote kredietbeoordelaar S&P Global is helemaal niet zo enthousiast over het adopteren van de bitcoin standaard door El Salvador. Volgens deze financiële grootmacht begaat het land hiermee een misstap en heeft dit directe negatieve consequenties voor de kredietscore van El Salvador.

Het voornaamste probleem dat S&P ziet is dat El Salvador hiermee in de moeilijkheden kan komen wat betreft het aantrekken van kapitaal van instanties als bijvoorbeeld het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De mogelijke positieve aspecten worden amper door S&P benoemd.

Kredietscore El Salvador nog ongewijzigd

Ondanks de uitspraken van S&P Global heeft de kredietbeoordelaar de score van El Salvador nog niet gewijzigd. Bij de laatste beoordeling, die dateert van eind 2018, kreeg het land een zogenaamde “B-” en werden de vooruitzichten als relatief stabiel bestempeld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daar zal op korte termijn ongetwijfeld verandering in komen, wat betekent dat El Salvador weleens een lastige tijd kan gaan krijgen. Het is de subtiele tegenwerking die we al een klein beetje hadden verwacht.

Waarschijnlijk heeft El Salvador dit scenario ook meegenomen als één van de mogelijkheden na het adopteren van de bitcoinstandaard. Ergens is het ook niet vreemd, aangezien bitcoin voor veel van dit soort instellingen een bedreiging is voor het voortbestaan.

“De risico’s van de adoptie van bitcoin als wettig betaalmiddel in El Salvador lijken zwaarder te wegen dan de potentiële voordele,” aldus S&P. Hoe ze precies tot die conclusie zijn gekomen is onduidelijk.

Landen als El Salvador hebben weinig keus

Wat dit soort partijen weleens lijken te vergeten is dat een land als El Salvador weinig keus en daarbij ook weinig te verliezen heeft. Ze staan vrijwel helemaal onderaan de economische ladder en zien bitcoin als een eventuele uitweg naar een betere toekomst.

Dat allerlei grote financiële instanties vervolgens dreigen direct alle hulp richting El Salvador stop te zetten zegt meer over hen dan over het land El Salvador. Het wordt interessant om te zien waar deze discussie over vijf jaar staat.

Op dit moment is het nog veel te vroeg om conclusies te trekken over de stap van El Salvador. Plus we moeten ook niet vergeten dat niet ineens de hele economie op bitcoin draait. Ze worden gedeeltelijk afhankelijk van bitcoin en dat is een munt die het de afgelopen 12 jaar in ieder geval niet slecht heeft gedaan.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....