IMF niet blij met wereldwijde bitcoin adoptie

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft via een tweet bekend gemaakt niet blij te zijn met de ontwikkelingen rondom de adoptie van bitcoin.

De keuze van El Salvador om bitcoin te gaan zien als legaal betaalmiddel is volgens de VN-organisatie onverantwoord.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In de tweet wordt benadrukt dat cryptocurrency's zoals bitcoin gepaard gaan met aanzienlijke risico’s en dat het adopteren van bitcoin als nationale munt een onverstandige keuze is.

IMF

Het IMF is de VN-organisatie die de stabiliteit van het internationale geldstelsel in de gaten houdt.

Het adopteren van een munt die niet in de handen is van deze organisatie en die bovendien niet of nauwelijks kan worden gereguleerd is zorgwekkend.

‘Sommige landen worden misschien verleid om de shortcut te nemen en crypto assets te gaan zien als nationale valuta. Alhoewel veel digitale valuta veilig en makkelijk te gebruiken zijn, geloven we dat in de meeste gevallen de gepaarde risico’s en kosten zwaarder wegen dan mogelijke voordelen.’

IMF in een blogpost

Bitcoin adoptie

Naast El Salvador, die bitcoin vanaf 7 september als legaal en nationaal betaalmiddel adopteren, zijn ook Honduras en Cuba bezig met verschillende bitcoin ontwikkelingen.

Zo heeft Honduras afgelopen week de eerste bitcoin ATM geïnstalleerd en is Cuba bitcoin en cryptovaluta gaan reguleren.

Doordat Cuba streng wordt gecontroleerd door de Verenigde Staten is het een interessante ontwikkeling. Cuba zou bitcoin kunnen gaan gebruiken om de Amerikaanse geld monopolie te omzeilen.

Toch erkent het IMF in de blog de mogelijke voordelen van bitcoin en andere crypto assets.

Het zou onder andere de financiële inclusiviteit van derde wereld landen kunnen verbeteren en bevorderd het de competitie tussen betalingsproviders.

Ook geeft het mensen de mogelijkheid om grenzeloos en zonder bank waarde te versturen.

Het IMF legt verder uit dat de adoptie van bitcoin overigens geen rechte lijn is.

Er gaan enorme kosten mee gepaard en het dwingt overheden lastige keuzes te maken. Het IMF geeft hier als voorbeeld wat de rol van de publieke en private sector in het reguleren en van bitcoin moet gaan zijn.

Energieverbruik

Verder waarschuwt het IMF voor de volatiliteit van van crypto valuta en komt het energieverbruik weer ter sprake.

‘Crypto assets zoals bitcoin vereisen een enorme hoeveelheid elektriciteit, dit doordat het groot aantal computers in het netwerk die de transacties verifiëren veel verbruiken. De ecologische implicaties die gepaard zijn met het adopteren van cryptovaluta als nationale munt kunnen enorm zijn.’ 

Een misvatting hier is dat het aantal transacties dat wordt gedaan met bitcoin los staat van het energieverbruik van het bitcoin netwerk. Meer over het energieverbruik van bitcoin lees je hier.

Ten slot, het IMF vindt de mogelijkheden van bitcoin zoals goedkope grenzeloze transacties en inclusiviteit een meerwaarde. Echter door het decentrale en moeilijk reguleerbare karakter vinden ze het een onverantwoord.

Het IMF is hierdoor wel voorstander van een digitale munt die vanuit overheden en centrale banken wordt uitgegeven. Echter is het juist deze controle en macht wat je bij fiatgeld hebt wat bitcoin zo aantrekkelijk maakt.