El Salvador mogelijk in problemen vanwege aankoop bitcoin en installatie pinautomaten

De regering van president Nayib Bukele zit mogelijk in de problemen vanwege de aankoop van miljoenen aan bitcoin en de installatie van bitcoin ATMs. Het gaat om een aanklacht van mensenrechtengroep Cristosal die op 10 september is ingediend.

Het zogenaamde Court of Accounts zal zich spoedig over de zaak buigen om een oordeel te vellen over de rechtmatigheid van de stappen die door de regering van Bukele zijn gezet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Onderzoek naar rechtmatigheid adoptie bitcoinstandaard

De vele bitcoin ATMs in het land zijn geïnstalleerd om de adoptie van de bitcoinstandaard mogelijk te maken. Daarbij heeft El Salvador om dezelfde reden een grote hoeveelheid bitcoin gekocht, waarvan een deel ook aan de bevolking wordt uitgedeeld om de adoptie te bevorderen.

Cristosal wil nu dat men een onderzoek start om de aankopen van de overheid te beoordelen, alsook op papier te krijgen hoe de overheid alles gefinancierd heeft. Ook met betrekking tot het bouwen van de bitcoin ATMS in het land.

Wat de gevolgen hiervan precies kunnen zijn voor het beleid van Bukele is onduidelijk. Dit soort problemen lijken onvermijdelijk met de adoptie van iets als bitcoin, wat voor veel mensen nog een controversieel karakter heeft.

De eerste landen die overstappen op de bitcoinstandaard zullen ongetwijfeld allemaal tegen dit soort problematiek aanlopen. Zolang overal een goede uitleg voor is lijkt er weinig echt mis te kunnen gaan.

Adoptie bitcoin in El Salvador: vrijwillig of onder dwang?

Hoe de adoptie van bitcoin in El Salvador precies verloopt is niet helemaal duidelijk. In de media roept president Bukele continu dat het een keuze is voor de bevolking. Dat het iedereen vrij staat om gewoon Amerikaanse dollars te gebruiken, maar er duiken ook andere verhalen op.

Bijvoorbeeld dat de overheid burgers intimideert of zelfs lastigvalt indien ze het beleid van Bukele tegenspreken. Dat zou uiteraard geen fraaie ontwikkeling zijn, maar het is lastig om dat van buitenaf te beoordelen.

Dit schijnt ook de reden te zijn waarom relatief veel El Salvadorianen momenteel de straat op gaan om te protesteren tegen de bitcoinwet van Bukele. Het enige wat wij als buitenstaanders kunnen doen is de situatie scherp in de gaten houden.

Zeker na zo’n korte tijd, de wet is immers pas op 7 september ingegaan, valt er nog weinig te zeggen over de uitwerking ervan. De komende maanden tot jaren moeten uitwijzen wie er wat dat betreft in het gelijk staat.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....