El Salvador plaatst 50 ATM’s van Bitcoin app Chivo in Verenigde Staten

El Salvador gaat ook Chivo ATM’s naar verschillende Amerikaanse steden brengen. Met deze stap willen ze het makkelijker maken om remittances in bitcoin te sturen.

Bitcoin ATM’s in Amerika

Inmiddels staan er al 199 bitcoin geldautomaten in San Salvador. Hoewel er gisteren eentje in San Salvador werd gesloopt door demonstranten, bouwt het team van president Nayib Bukele rustig door.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hij heeft 50 apparaten van Chivo op 10 plekken in de Verenigde Staten laten plaatsen. Maar dan wel alleen op de plekken waar dit in lijn is met de regelgeving.

Het gaat om Los Angeles en San Francisco in Californië; een viertal steden in Texas, Doral in Florida; drie steden in Illinois. Tot slot laat de wereldkaart van Chivo op de website twee locaties in Columbus (Ohio) zien.

El Salvador plaatst 50 ATM's van Bitcoin app Chivo in Verenigde Staten

Het hele idee achter Chivo is dat El Salvadoranen goedkope remittances kunnen doen met bitcoin als payment rail. Betalingen via het Lightning Netwerk zijn nagenoeg gratis en heel snel.

Door Chivo ook in de Verengde Staten aan te bieden, kunnen El Salvadoranen die in de Verenigde Staten wonen nóg wat makkelijker geld naar huis sturen (via de interne database van de app).

Remittances en overboekingen

Volgens het Pew Research Center woonden er in 2017 ongeveer 2,3 miljoen Latijns-Amerikaanse mensen van Salvadoraanse afkomst (inclusief Amerikaanse staatsburgers) in de VS. De bovengenoemde regio’s hebben het vorige decennium veel van hen verwelkomd als gevolgd van een burgeroorlog.

Bukele schat in dat meer dan 500.000 gebruikers zich hebben aangemeld voor de overheidsapp. Ze hebben allemaal $30 in Bitcoin gekregen als bedankje (en incentive) voor het aanmelden.

Op deze manier kunnen honderdduizenden mensen nu geld over landsgrenzen sturen, zonder afhankelijk te zijn van dure betaalverwerkers zoals Western Union.

De president schat ook in dat Salvadoranen $400 miljoen per jaar uitgeven aan transactiekosten. In 2018 maakten overboekingen uit de VS naar verluidt 21% uit van het BBP van El Salvador.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!