Enorme toename cryptofraude in Zuid-Korea, stijging van 41,6%

Wie Bitcoin (BTC) zegt, voegt daar in een bullrun bijna automatisch oplichting aan toe. De interesse in de cryptomunt zit overal ter wereld in de lift, wat voor fraudeurs een paradijselijk landschap veroorzaakt. Volgens de laatste cijfers van de financiële waakhond van Zuid-Korea schiet het aantal incidenten door het dak.

Fraude in Korea

Naar verluidt is het aantal fraudezaken in Aziatische land dit jaar gigantisch gestegen. Het is zelfs zo erg dat de lokale politie een speciale eenheid heeft opgesteld om cryptofraude te onderzoeken. Volgens nieuwsmedium Asia Kyungjae heeft de Financial Supervisory Service (FSS) gerapporteerd dat de jaarlijkse cryptofraude met meer dan 41,6% is gestegen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De statistieken van de FSS gaan over de maanden januari tot oktober 2020. Het zou gaan over in totaal 555 gevallen met ‘verdachte transacties’.

Door de aanzienlijke toename van het aantal gevallen, maakte de politie bekend dat ze extra aandacht gaat besteden aan de bestrijding van crypto-gerelateerde zaken in het hele land. Om dit te kunnen doen hebben de autoriteiten een speciaal onderzoeksteam opgericht die te werk gaat vanuit verschillende provinciale kantoren.

Politie-inzet

Er zijn verschillende overheidsafdelingen betrokken bij deze fraudebestrijding. Onder meer de Commissie Financiële Dienstverlening, de Dienst Financieel Toezicht, het Coördinatiebureau Staatszaken, het Ministerie van Justitie, het Openbaar Ministerie en het Korps van politiediensten doen mee.

Er zijn verschillende bekende voorbeelden. Zo is er een oplichter opgepakt die zes jaar gevangenisstraf kreeg omdat hij een plan had opgezet om in een half jaar tijd zo’n 1.300 individuen op te lichten. Volgens de aanklagers troggelde Lee ongeveer $16 miljoen af van de gedupeerden.

Het plan van de oplichters is simpel: gebruik Bitcoin of andere cryptovaluta om aantrekkelijke aanbiedingen te doen: grote winst in korte tijd. Uiteindelijk heeft het natuurlijk niets met bitcoin en de bijzondere eigenschappen te maken.

Wees dus ook in Nederland gewaarschuwd. In alle eerdere bullmarkten, en in het bijzonder in 2017, waren de oplichters in hoge mate aanwezig. Als het te mooi klinkt om waar te zijn, is dat het waarschijnlijk ook. Pas op en maak niet zomaar geld over naar bedrijven die ‘cloudmining’, ‘bitcoin rente’ of dergelijke dingen aanbieden.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
misdaad