Erdogan wil Bitcoin gaan reguleren, maar verbod is geen optie

779 totale weergaven

De Turkse overheid is van plan om cryptocurrency’s te gaan reguleren, zo meldt Bloomberg HT. De lokale nieuwszender laat de minister van Industrie en Technologie, Mustafa Varank, aan het woord.

De minister laat weten dat er “hard gewerkt wordt” om cryptovaluta en andere digitale assets te gaan reguleren. Hij heeft ook zijn mening aangepast. “Ik heb mij bedacht, ik kijk er niet meer negatief naar. Ik begrijp dat Bitcoin en cryptovaluta nut hebben en effectief zijn.”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Fraudegevallen

Daarmee herhaalt de minister een eerder statement van president Erdogan afgelopen vrijdag. De overheid bereidt nieuwe wetgeving voor rondom cryptomunten. Tegelijkertijd waarschuwt Varank ook voor mogelijke fraude en belastingontduiking via Bitcoin en andere cryptovaluta. Dat is wel iets wat de industrie in het land herkent.

Mehmet Türkarslan, juridisch adviseur bij de lokale bitcoin beurs Paribu somt een veel voorkomend voorbeeld op tegenover Decrypt:

“Nieuwelingen worden via valse beloftes opgelicht. Ze worden benaderd door ervaren handelaren die hoge rendementen op hun crypto investeringen beloven. Deze ‘adviseurs’ geven eerst gratis beleggingsadvies zodat de klant wat winsten boekt. Maar daarna vragen ze om inlog – en klantgegevens. Zodra ze die in handen hebben, sluizen ze munten naar hun wallets.”

Beste Naz Süllü, research director bij bitcoin beurs ICRYPEX voegt daaraan toe: “De bezorgdheid rondom fraude in de cryptomarkt is terecht, niet alleen in Turkije. De ambities van de minister om reguleringen door te voeren is positief nieuws voor de cryptowereld.”

Regulering

Er is overigens nog niet bekend wat deze regulering precies in gaat houden. “Het is lastig te reguleren, omdat de mensen volledige toegang verstrekken aan de fraudeurs”, zegt Türkarslan.

Wel is er steun vanuit meerdere partijen voor de wetgeving, al zegt oppositieleider Alper Alkalin van de politieke partij DEVA. “Ik zie het als een rookgordijn om zo meer belastinggeld op te halen, aangezien de staat financiële problemen heeft”.

“Nu steeds meer Turken in cryptocurrency’s investeren in plaats van traditionele assets is de overheid bang om veel belastingopbrengsten te missen.” vertelt Türkarslan.

Turkse Bitcoin beurzen dringen hier al een tijdje op aan. “Er moeten regels komen. Alleen wel de juiste, een te strenge belasting zal ervoor zorgen dat handelaren op zoek gaan naar mazen in de wet.

Of simpelweg gebruik gaan maken van buitenlandse exchanges die überhaupt niet te reguleren zijn. Als dat gebeurt, zal de Turkse overheid helemaal geen opbrengsten uit de cryptowereld halen, laat Türkarslan weten.

Elon Musk

De Turkse overheid staan er om bekend Musk te volgen. “De recente investeringen van instituties in Bitcoin, waaronder die van Tesla, was een wake-up call voor Erdogan.” Dit verklaart waarschijnlijk ook waarom de minister van gedachte is veranderd.

Erdogan en Musk ontmoette elkaar voor het eerst in 2017 om mogelijke productie van auto’s te bespreken. Ze spraken elkaar voor het laatst afgelopen januari, volgens bronnen over het ruimte verkenningen. Tot dusver dus nog geen gesprek over Bitcoin tussen de twee, voor nu.

Lees meer over:
turkije