ESMA waarschuwt voor offshore risico’s onder MiCA-regulering

1659 totale weergaven
ESMA waarschuwt voor offshore risico's onder MiCA-regulering |

De Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) heeft gewaarschuwd voor aanzienlijke risico’s die gepaard gaan met wereldwijde cryptobedrijven die gedeeltelijke toestemming zoeken onder de Markets in Crypto Assets (MiCA)-regulering terwijl ze buiten de EU opereren. In een recent opiniestuk, uitgebracht op 31 juli, benadrukt ESMA de complexiteit van de organisatie-structuren van veel van deze bedrijven en de mogelijke nadelen voor consumentenbescherming.

Problemen voor crypto

ESMA maakt zich zorgen over het gebruik van EU-geautoriseerde brokers door deze bedrijven om orders door te sturen naar uitvoeringslocaties buiten de EU, vaak in offshore rechtsgebieden. Dit kan leiden tot een ongelijk speelveld, wat nadelig is voor binnen de EU gevestigde uitvoeringslocaties en mogelijk consumentenbescherming ondermijnt.

Om deze zorgen aan te pakken, heeft ESMA nationale toezichthouders in de EU-lidstaten opgeroepen om de bedrijfsmodellen van deze wereldwijde bedrijven streng te beoordelen tijdens het autorisatieproces. Volgens ESMA spelen de uitvoeringslocaties voor crypto een cruciale rol in het functioneren van het ecosysteem. Er zijn bijvoorbeeld gevallen waarin een niet-EU-entiteit mogelijk de orderstroom intern verwerkt en orders van EU-klanten op eigen rekening uitvoert.

ESMA benadrukt het belang van een grondige, geval-per-geval beoordeling voor bedrijven die MiCA-autorisatie zoeken. De vereisten omvatten onder andere het waarborgen van beste uitvoering praktijken, het effectief beheren van belangenconflicten en het handelen in het beste belang van klanten. Bovendien moeten bedrijven voldoen aan strenge richtlijnen met betrekking tot het bewaren en beheren van crypto namens hun klanten.

Technische standaarden en transparantie

Naast deze opinie heeft ESMA op 3 juli een Eindrapport gepubliceerd waarin acht ontwerptechnische standaarden worden gepresenteerd. Deze standaarden zijn bedoeld om de transparantie en duidelijkheid te verbeteren voor zowel retailbeleggers als aanbieders van cryptodiensten (CASP’s). Ze bestrijken diverse gebieden, waaronder duurzaamheid indicatoren, continuïteitsplannen voor CASP’s, handelstransparantie, orderboekformaten, protocol voor gegevensopslag en de leesbaarheid van white papers.

Lees meer over:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...