Ethereum koers schommelt: risico’s op daling nemen toe door hoge leverage

574 totale weergaven
Ethereum koers schommelt: risico's nemen toe door hoge leverage |

Ethereum heeft het moeilijk om de grens van $3,000 te herwinnen en zit momenteel rond de koers van $2,445. De afgelopen week is de Ethereum koers met 5,8% gedaald, wat voor gemengde reacties zorgt bij analisten Naast de prijsdaling zijn er andere factoren in het spel, zoals toegenomen activiteit in derivaten, een stijgende leverage ratio, en een groeiende interesse van particuliere investeerders. Wat betekent dit voor de ETH koers?

Stijgende netflows naar derivaten voor Ethereum

CryptoQuant analist Amr Taha wijst op een stijging in Ethereum’s netflows naar derivatenbeurzen, met een instroom van maar liefst 96,000 ETH. Zulke stijgingen in netflow gaan vaak samen met meer handelsactiviteit en kunnen koersschommelingen voorspellen. In eerdere gevallen, zoals in mei en juli, leidde een sterke netflow tot verhoogde volatiliteit en soms zelfs tot prijsdalingen.

Source: CryptoQuant

Als traders veel ETH naar derivatenplatforms sturen, kan dit erop wijzen dat ze zich voorbereiden op een beweging in de koers. In het geval van Ethereum lijkt dit nu een mogelijke daling te voorspellen.

Naast de netflows kijkt Taha ook naar het futures sentiment van Ethereum als vroegtijdige waarschuwing voor mogelijke pieken in de koers. Wanneer het sentiment hoog is, gaat dat vaak vooraf aan een koersdaling. Dit betekent dat als futures traders te optimistisch worden, de markt mogelijk op een omkeer staat.

Deze pieken in het sentiment – vaak aangegeven met rode markeringen op grafieken – laten zien dat traders op dat moment te positief zijn. Dit maakt de kans op een koersdaling groter. Taha raadt daarom aan om het sentiment goed in de gaten te houden.

Stijgende interesse van retail investeerders in Ethereum

Ondanks de dalende koers blijft de interesse van retail investeerders in Ethereum toenemen. Gegevens van Santiment laten zien dat het aantal actieve Ethereum adressen recentelijk is gestegen, van minder dan 1,80 miljoen vorige maand naar ongeveer 2,38 miljoen. Dit duidt op blijvende interesse in Ethereum onder particuliere investeerders, wat de liquiditeit en stabiliteit van de Ethereum koers kan ondersteunen.

Meer actieve adressen zijn een positief teken voor de markt, omdat het wijst op bredere betrokkenheid. Hierdoor kan de vraag naar Ethereum toenemen, wat gunstig is voor de liquiditeit, zelfs tijdens koersdalingen.

Source: CryptoQuant

Naast de toename in retail activiteit is ook de leverage ratio van Ethereum gestegen. Volgens CryptoQuant staat deze ratio nu op 0,38. Dit betekent dat traders steeds vaker geleend geld gebruiken om hun posities te vergroten. Een hogere leverage ratio kan voor grotere winsten zorgen als de koers stijgt, maar het kan ook verliezen versterken bij dalingen, wat het risico vergroot.

Lees meer over:
eth koersEthereum koers

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...