Eurojust rolt illegale ‘Netflix’ dienst op, neemt €4,8 miljoen crypto in beslag

874 totale weergaven

De Europese autoriteiten hebben een illegale streaming dienst opgerold, zo meldt Eurojust uit Den Haag. Hierbij zijn elf verdachten opgepakt.

In Nederland zijn er zeven servers ontmanteld die de criminele organisatie huurde, zo meldt het Openbaar Ministerie. Volgens Tweakers gaat het om servers in Den Haag, Amsterdam en Capelle aan den IJssel.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Klanten betaalden voor de illegale video’s met Paypal, bank, maar ook met Bitcoin (BTC) en andere cryptovaluta.

Illegale ‘Netflix’-dienst opgerold

Het gaat om een grootschalige opsporingsactie, waar de politie in Spanje en Zweden een belangrijke rol in speelde.

Door de actie hebben circa twee miljoen klanten géén toegang meer tot hun illegale video’s. In ruil voor een kleine vergoeding kregen klanten 40.000 televisiezenders, films en online videodiensten zoals Netflix, Amazon en HBO.

De organisatie wist het (legale) signaal, onder meer via satellieten, af te tappen en deze vervolgens illegaal te verspreiden. Daarmee had de criminele groep een goedlopende business opgezet met een totale winst van 15 miljoen euro. Klanten rekenden af met Paypal, bank of met Bitcoin of andere crypto.

De autoriteiten hebben beslag laten leggen op een aantal luxe sportauto’s, vastgoed en naar verluidt 4,8 miljoen euro aan Bitcoin en cryptovaluta. Ook is er €1,1 miljoen op diverse bankrekeningen bevroren.

COVID-19

Door COVID-19 en de daaruit volgende lockdown maatregelen zijn streamingdiensten populairder. Zo wist Netflix in één kwartaal 15 miljoen nieuwe klanten te verwelkomen.

Maar ook de hoeveelheid illegale content is fors toegenomen. Alleen al in de VS gaat het om groei van ruim 40% aan illegale content, zo becijferde securityfirma Muso.

Doordat reguliere, legale aanbieders hun prijzen gaan verhogen, gaat een deel van de markt op zoek naar (illegale) alternatieven. Die vraag leidt logischerwijs ook tot meer illegaal aanbod.

Vorig jaar september heeft Eurojust in vergelijkbare zaak beslag laten leggen op 200 servers. Toen was het aandeel van Nederland met 93 servers daarin een stuk hoger.

Coinjoins en Europol

Van een héél andere orde, maar niet minder relevant: Europol die privacy Bitcoin wallet Wasabi nauwlettend in de gaten houdt.

Transacties op het Bitcoin netwerk zijn pseudo-anoniem en zijn met speciale software te koppelen aan een persoon. Vooral nu exchanges en brokers verplicht zijn om iemands persoonsgegevens op te vragen.

Daardoor zijn privacytools zoals de Wasabi wallet in populariteit toegenomen.

Max Hillebrand, betrokken bij Wasabi, maakte in mei nieuwe groeicijfers bekend, waar we eerder over berichtten.

Bij een CoinJoin stoppen gebruikers hun BTC in een mixer. Hoe meer mensen deelnemen, hoe hoger de graad van privacy. Met deze ‘mixer’ gooi je feitelijk alle transacties op één hoop en hussel je ze door elkaar.

Gebruikers die hechten aan financiële privacy, maken gebruiken van deze diensten. Uit ander onderzoek van Elliptic blijkt dat 1% van de bitcoin transacties is te relateren aan criminele activiteiten.

Lees meer over:
cryptovalutaeuropol

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...