Europees Parlement stemt in met plannen voor ‘Digital Decade’

Het Europees Parlement stemt in met de plannen voor de ‘Digital Decade’. Het beleidsplan is bedoeld om een route uit te stippelen tot aan minstens 2030. De Europese Unie zet onder andere in op ‘grensoverschrijdende betalingen’. Er moet geld komen voor ‘blockchain infrastructuur’. Wat dit precies inhoudt, is nog niet bekend.

Het parlement stemde 529 keer voor, 22 tegen en 25 parlementsleden stemde niet. Bitcoin wordt niet expliciet genoemd. Ook moet er geld naar hulp voor bedrijven om te digitaliseren.

Landen moeten samenwerken om de doelen te halen. Er moet bijvoorbeeld gewerkt worden aan een betere digitale infrastructuur die niet in handen is van Amerikaanse of Aziatische partijen. Denk daarbij ook aan de productie van top notch hardware en het uitrollen van sneller internet.

Naast alle Europese lidstaten doen ook Noorwegen en Liechtenstein mee aan dit initiatief. Oekraïne kijkt vanaf de zijlijn mee.

Dit plan is het resultaat van de European Blockchain Partnership en de commissie genaamd European Blockchain Services Infrastructure. De Europese Commissie startte met beide commissies in 2018.

Landen en ook private partijen hebben de mogelijkheid te investeren in deze projecten. Voorlopig moet het budget komen uit al bestaande potjes die niet worden gebruikt.

Het plan wordt op de website zelf zo uitgelegd:

“Een digitaal paspoort, de macht van techreuzen of de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen. De digitalisering van de samenleving brengt wereldwijde kansen en uitdagingen met zich mee. Maar hoe gaat de Europese Unie hiermee om? In dat kader presenteerde de Europese Commissie in maart 2021 een visie en strategie voor de digitale transformatie van Europa in de periode tot 2030. Dit plan, ook wel de Digital Decade genoemd, heeft als doel om de komende jaren het ‘digitale decennium’ van Europa te maken.”

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...