Europese Commissie stemt in 2023 over omstreden cryptowet

De Europese Commissie stemt pas in 2023 over de omstreden Markten in Crypto-Activa Verordening (MiCAR). Het voorstel moet alle 27 Europese lidstaten onder één beleid vangen. In 2024 moet de hele bitcoin- en cryptomarkt worden gereguleerd op Europees niveau.

Volgens CoinDesk is onder andere de lengte van de tekst de reden voor het uitstel. Ook is het een complex vraagstuk: hoe reguleer je een nog nieuwe technologie?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is de bedoeling om in 2024 alles af te hebben en de MiCAR in te voeren. Het is niet duidelijk of dit uitstel ook gevolgen heeft voor de implementatie van de verordening. De precieze tekst en regels zijn nog niet helemaal bekend. Maar de strekking is helder: er komen meer eisen voor bedrijven in de industrie, op Europees niveau.

De definitieve wettekst werd in oktober gepubliceerd. Maar er moet nog wel over gestemd worden. Dat gebeurd in de Europese Commissie door regelmakers en regeringen.

Europese brokers, beurzen en andere dienstverleners hebben 12 tot 18 maanden om zich bij de juiste autoriteiten te melden.

MiCAR

De Markten in Crypto-Activa Verordening moet zorgen voor uniforme regels in de hele cryptomarkt. Tenminste, de markt in Europa. Er komen regels voor aanbieders. Ook moeten bijvoorbeeld stablecoin-uitgevers een vergunning aanvragen bij een nationale toezichthouders.

De Nederlandsche Bank (DNB) is toezichthouder op het cryptoregister in Nederland. De centrale bank noemt de MiCAR ‘een welkome stap de regelgeving van Europese cryptomarkten.’

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEuropa

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...